Allt du behöver veta om strukturell rasism

8-26-13_11971

Annika Borg skrev häromdagen att det finns några som ”vill upprätthålla berättelsen om den svenska strukturella rasismen”. Jag frågade henne vem det kunde vara, men innan hon hunnit svara kom jag på att det vore en lagom kul grej att själv blogga om.

Själv vet jag inte säkert vad strukturell rasism betyder. Efter att ha googlat en stund har jag dragit slutsatsen att ingen annan gör det heller. Men vad det än är kan var och en fatta att det är en ondskefull företeelse. Att rasismen är strukturell ska troligen betyda att den inte finns hos någon enskild individ, utan i stället är kodad i svenska folkets DNA.

Jag tror att det gick till så här.

Världsalltets härskare, herr Ban Ki-moon, hade surnat till för att Sverige enligt OECD är sämst på integration av invandrare (http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-samst-pa-integration) och beslutat om en förundersökning i syfte att fastställa den skyldiges identitet för senare dom och bestraffning. Till världsalltets åklagare utnämndes den omvittnat opartiska och omutligt renhåriga organisationen EXPO,  Box 12163, 102 24 Stockholm. För att ytterligare värna om rättssäkerheten fick EXPO fyra bisittare, nämligen kulturcheferna på fyra betydelsefulla riksmedia.

EXPO kallade tre misstänkta: Svenne Svensk, Ibrahim Immigrant samt Generaldirektören för Immigration och Integration (GII), den svenske ämbetsman som har totalansvaret för den svenska immigrations- och integrationspolitikens genomförande.

EXPO spände ögonen i Ibrahim och frågade (via tolk): ”Är ni skyldig till integrationsproblemen, herr Immigrant?”

”Vadå, jag har inte gjort något. Jag väntar tio år i snitt arbete.”

Mannen är uppenbart oskyldig, sa EXPO till bisittarna. Han bara väntar, och det kan ju inte innebära någon form av medskyldighet. Helt rätt, sa bisittarna.

”Du då, Svensk, har du rent mjöl i påsen?”, frågade EXPO strängt.

”Nja”, sa Svenne, ”jag gillar egentligen inte danskar. Det är ett lurigt folk som man inte ska göra affärer med.”

Klart misstänkt, sa EXPO till bisittarna och beslöt ställa en inlindad men djuplodande fråga för att locka ut den misstänkte på hal is. Helt rätt, sa bisittarna.

”Så vad tycker du om somalier?”

”Vet inte”, sa Svenne Svensk, ”jag har aldrig träffat någon.”

Det var en rackare att vara slipad, sa EXPO till bisittarna. Helt rätt, sa bisittarna. EXPO vände sig till GII.

”Finns det någonting i den svenska immigrations- och integrationspolitiken som skulle kunna ha bidragit till det dåliga resultatet?”

GII såg förolämpad, nästan chockerad ut. ”Jag får undanbe mig… denna politik har fastställts av riksdagen! Helt demokratiskt således. Eller vill herr EXPO antyda att det skulle finnas någon brist i min förvaltning? Fram med den anklagelsen i så fall!”

Den delen verkar helt i sin ordning, sa EXPO till bisittarna. Klart den mest vederhäftige och genomtänkte av de misstänkta. Helt rätt, sa bisittarna.

”Herr GII”, sa EXPO, ”med era erfarenheter och djupa insikter, vilken är er analys av situationen?”

”Till att börja med är det ju uteslutet att misstänka statliga myndigheter som arbetar på riksdagens uppdrag. Den saken är klar. Ej heller kan man misstänka Ibrahim Immigrant. Med tanke på hans bakgrund är det beundransvärt att han ens orkat ta sig till den här utfrågningen. Genom uteslutningsmetoden måste jag därför dra slutsatsen att den skyldige är svensken.”

”Vad är det då för fel på Svenne?”, frågade EXPO.

”Han är rasist, såklart”, svarade GII.

”Men vänta”, fortsatte EXPO, ”jag frågade honom om han tyckte illa om somalier, men det gjorde han inte. Ljuger han?”

”Han ljuger inte, men jag känner den där gynnaren. Han vet inte om att han är rasist. Rasismen sitter inte i det medvetna, utan i underskikten, i hans DNA. Hans rasism är strukturell.”

Så är det förstås, sa EXPO till bisittarna. Jag undrar om det här olyckliga draget ligger i den svenska rasen. Här behövs uppenbarligen mer forskning. Helt rätt, sa bisittarna.