Förändrade människor förändrar samhället

bert stålhammar

Bert Stålhammar

Plötsligt blev det bara för mycket. Ena helgen dödskjutningar av tre ungdomar i Uddevalla och nu senast i Göteborg där två tjugoåringar sköts till döds på en restaurang. Två gärningsmän fyrade av sina automatvapen mot oskyldiga gäster som hade samlats för att se på fotboll. I två dagar varade upprördheten i nyhetsmedia. De vanliga medietyckarna som anser sig sitta inne med lösningen på våldsproblemen inbjuds till diskussion och analys. Till och med statsministern snabbåker till Göteborg för att få en bild av läget. Enligt uppgifter i pressen så tvingades han i skydd av sina livvakter lämna området lika snabbt som han kom. Stämningen vid brottsplatsen blev nämligen allt mer upphetsad.

Som vanligt dras de gamla utslitna förslagen om åtgärder upp. Fler fritidsgårdar, mer resurser till polisen, skärp vapenlagarna (som om gängen skulle bry sig om vapenlagar). Satsa mer på skolan. Bryt utanförskapet. Etc. Etc. Allt detta och mycket mer har gjorts de senaste åren, men situationen har tyvärr bara förvärrats. Någon bättring finns inte heller i sikte enligt de bedömare som har insikt i problemen. En i dagarna publicerad undersökning visar att människors oro för det eskalerande våldet har fördubblats på kort tid.

Självklart måste skolan ta sina mål om att lära alla elever att leva i fred med varandra på allvar. I dagsläget backar ofta både lärare och rektorer när unga invandrarkillar vägrar att lyda kvinnliga lärare just därför att de är kvinnor. Med hänvisning till att dessa elever kommer från en kultur där kvinnor är mindre värda kan inte skolan begära att de skall följa svensk lag säger de politiskt korrekta. På så vis urholkas skolans auktoritet. Nu är skolan kommunaliserad och fega politiker undviker att ta ställning till ordningsfrågor i skolan av rädsla för att bli uthängda i pressen som rasister eller islamofober.

Tyvärr råder det stor brist på goda föredömen för dagens ungdom när det gäller vänskap, hänsyn och solidaritet. Däremot är det gott om personer på den offentliga arenan som uppträder som dåliga exempel när det gäller våld, hat och hot. I veckan skrev bl.a. en ledamot i FI s styrelse att Ebba Bush nu hade visat sig vara så mycket höger att hon skulle sätta upp henne på sin nackskottslista (sic). Men så har ju alltid kommunister behandlat den som tänker annorlunda. En professor vid Lunds universitet skrev till en kvinnlig redaktör som hade kritiska synpunkter på invandringen att han ville spotta henne i ansiktet. JO tyckte att detta yttrande knappast var värt att kritisera. Nyutnämnde rikspolischefen twittrade att han ville kräkas när han hörde Jimmy Åkesson. Då var Dan Eliasson chef för Försäkringskassan. För att nu inte nämna Lars Ohly som inte ens kunde sitta i samma sminksalong som Jimmie Åkesson.

Våra kristna företrädare tycks inte heller ha kurage nog att ta ställning mot det hat och de hot som ofta uttalas av s.k. kändisar. Ibland undrar jag om de om de levt på Jesu tid hade vågat följa med Jesus in i templet när han rev månglarnas bord. De hade säkert stått bakom en knut och försökt hitta förmildrande ursäkter och kanske sjungit en psalm. Som man sår får man skörda. Du kan inte skörda kärlek om du har sått hat. Säger Bibeln. Alla de som anser sig ha rätt att förvränga sanningen för svenska folket borde fördjupa sig i de bibliska skrifterna. Där finns det visdom att hämta i motsats till den ytlighet och den okunnighet som många av dagens makthavare visar upp.

Såg för övrigt ett inslag på morgon-TV i nyligen med Sebbe Stakset. Han som en gång inte bara var en populär artist, utan även en fängelsekund och missbrukare, hade blivit frälst. Nu var han befriad från sitt hat och sitt gamla liv. Han hade mött Jesus och det hade förvandlat allt. Detta borde vara ett centralt budskap för våra förkunnare att ständigt lyfta fram. Ett motförslag till alla fritidsgårdar och mer resurser till polisen. Förändrade människor förändrar samhället.

Krönikan har tidigare varit publicerad i Hemmets vän.