Gästskribent Richard Torsslow: Svårt rekrytera duktiga människor från utlandet

logo­DGSDagens flyktingmottagande riskerar att tränga ut högutbildad arbetskraft och minska attraktionskraften hos Sverige som land. Det här kan få allvarliga dominoeffekter och vi riskerar på sikt att utarma företagandet som håller välfärdssamhället vid liv.

Från Bromma i Stockholm driver jag ett e-handelsföretag och säljer produkter till konsumenter i främst västra Europa. För att anpassa mitt erbjudande till lokala krav anställer jag personer i Sverige som kommer från de länder jag säljer till. Deras språkkunskap behövs för att sälja till deras hemländer. Flera av mina anställda studerar vid universitet i Stockholm och jobbar extra hos mig under tiden. När examen är avklarad har de inte bara en bra högskoleutbildning i bagaget utan också erfarenhet av svensk arbetsmarknad och en fot i det svenska samhället.

Det här är unga duktiga och välutbildade människor som har ett långt och produktivt arbetsliv framför sig. Den typ av arbetskraft som vi behöver locka till oss i Sverige.

Med dagens flyktingmottagande har bostadssituationen blivit akut. Priserna på bostadsrätter och bristen på hyresrätter gör att de här personerna inte kan få ett ordentligt boende även om de får ett bra jobb. I exempelvis Solna har kommunen beslutat att låta flyktingar gå före i bostadskön vilket försvårar ytterligare för utländska studenter i Sverige att få bostad och stanna kvar i landet även om de får jobb.

Dessutom börjar Sverige bli farligt på riktigt. Den 10 oktober blev fem tjejer i Solna överfallna av ett tjugotal killar och minst en flicka blev våldtagen enligt preliminära uppgifter. Det är häpnadsväckande hur en sådan dramatisk händelse bara passerar förbi i medierna. När en flicka blir indragen och brutalt våldtagen i en buss i Indien rapporteras det, följs upp och en dokumentär visas på svtplay. När liknande händer i Sverige passerar det näst intill obemärkt. Inga kriskommittéer om hur vi tryggar samhället eller diskussioner kring vad detta beror på.

I Göteborg vill en socialdemokratisk kommunpolitiker införa undantagstillstånd på grund av gängvåld. I Norrby, Borås, vågar inte längre parkeringsvakter visa sig på gatan på grund av risken för hot och våld. Listan på liknande exempel kan göras lång.

Världen är idag mer internationell än någonsin och våra politiker verkar inte förstå konsekvenserna som uppstår när människor kommunicerar och rör sig fritt över nationsgränser.

När det blir lättare att komma hit blir det också lättare att flytta härifrån. Författaren och debattören Thomas Engströms farväl till Sveriges välfärd beskriver hur han lika gärna kan följa svensk debatt och skriva svenska texter från ett lågskatteland. Förut var det förbehållet storföretag att lägga delar av verksamheten utomlands. Nu är det enklare än någonsin att flytta företag och personer utomlands. Tack vare exempelvis Skype kan möten ske oavsett geografisk placering. En reklambyrå kan i princip lika gärna sitta på Spanska solkusten som på Södermalm.

Jag är uppriktigt orolig när jag märker hur många människor i trygga områden helt har missat den negativa utvecklingen i övriga landet. Vi tar vårt lands framgång för given och riskerar att stöta bort de människor vi behöver.

Ett bra företagsklimat innebär att även mindre företag kan hitta och behålla duktiga människor. Då behövs lediga bostäder och en trygg miljö. Idag saknas båda och det måste vi åtgärda.

Richard Torsslow är entreprenör och driver sedan 2007 http://www.butik21.com som sedan starten finns etablerad på åtta språk och har kunder i hela världen. Han har en examen i företagsekonomi från Lunds Universitet.

Källhänvisningar:

Våldtäkten i Solna: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/stockholm/helikopterjakt-efter-valdtakt-1

http://nyheteridag.se/aklagaren-om-gruppvaldtakten-i-solna-det-var-ett-tjugotal-pa-platsen/

Thomas Engströms farväl: http://www.expressen.se/kultur/thomas-engstrom-farval-till-valfarden/

Göteborgspolitiker vill införa undantagstillstånd: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2863698-s-ordforande-vill-se-undantagstillstand-i-biskopsgarden

Hot mot parkeringsvakter: http://www.expressen.se/gt/hot-skrammer-bort-parkeringsvakter/