Om demokratin i det goda samhället

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Här ett citat ur en bok – Min oro – som jag publicerade för ett och ett halvt år sedan:

Människor i respektfulla, solidariska och tillitsfulla samhällen vill inte tillfoga varandra skada. Man betraktar noggrant sin nästa – som mycket väl kan vara en motståndare, till exempel i en avtalsförhandling – för att se om det finns någon smärtpunkt, för den vill man helst inte passera. Man strävar i det längsta efter att komma fram till kompromisser som alla parter kan leva med. Framför allt underlåter man att kränka motståndarens djupaste intressen även om man för tillfället råkar befinna sig i styrkeposition. Man drar sig för att slå till motståndaren även om han ligger ned och man mycket väl skulle kunna ge honom en rejäl spark.

Kanske är denna respektfulla återhållsamhet särskilt framträdande i Sverige, vilket i så fall kan vara förklaringen till att Sveriges politiska liv haft så få uppslitande konflikter. Till exempel gjorde socialdemokraterna under sina decennier vid makten aldrig något seriöst försök att förstatliga hela eller delar av näringslivet eller ens att avskaffa monarkin trots att detta krav var inskrivet i partiprogrammet.

Det närmaste Sverige i modern tid kommit en rejäl kränkning av motståndarens kärnintressen var förslaget om löntagarfonder, som i sin ursprungliga skepnad på sikt skulle ha medfört en socialisering av näringslivet. Motståndarna till förslaget – företagarna och näringslivet i allmänhet – sände ut sina smärtsignaler på det mest hänsynsfulla och civiliserade sätt man kan tänka sig, nämligen genom en fredlig demonstration med plakat och musikkårer från Humlegården till riksdagshuset. Några självmordsbombare var inte påtänkta.

Och i samma hänsynsfulla anda markerade socialdemokratin att den hört och förstått budskapet och vattnade ur förslaget så att det egentligen inte gjorde motståndarna så mycket skada varefter en senare borgerlig regering kunde avskaffa de återstående resterna av löntagarfonderna.

Ett av de mest framträdande dragen i det goda samhället är kort sagt makthavare respekterar sina motståndares djupaste intressen och underlåter att utnyttja sin makt fullt ut för att genomdriva sin vilja.

Betrakta Sveriges nuvarande migrationspolitik i det perspektivet. En växande majoritet av befolkningen anser att invandringen är för stor. I våras – innan flyktingexplosionen inträffat – gjorde Demoskop en undersökning som visade att 58 procent hade den uppfattningen. Bara åtta procent tyckte invandringen var för liten.

En liten grupp invandringsaktivister som alltså har stöd av kanske åtta procent av befolkningen styr för närvarande landets invandringspolitik och genomdriver sina önskemål mot majoritetens vilja. Det som nu pågår är inte förenligt med ett gott samhälles grundprinciper.