Gästskribent Elöd Szanto: Vart tog den svenska intellektuella eliten vägen?

Att Sverige är på ett sluttande plan mot en okänd avgrund är ett faktum. Ett fåtal svenska debattörer försöker sig på att halvöppet/halvdolt visa på de problem som samhället har hamnat i.

Var står den svenska intellektuella eliten?

Var finns de (numera tiotusentals professorer i obegripliga ämnen som genusvetenskap, multikulturalism och dylikt) som borde leda den intellektuella debatten?

Var finns alla von, af och andra fina namn som träffats på Riddarholmen och som har stått för den historiskt ledda debatten?

Var finns de stolta folkhemsdebattörer som utbildats på våra kära folkuniversitet?

Var finns de som uppfostrades på ABF till en mjuk och välgrundad syn på samhällsutvecklingen?

Skall det här landet ledas av unga politiska broilers som Anna Kinberg Batra som aldrig har jobbat eller ens slutfört sina studier och vars högsta merit är att ha jobbat på departement?

Skall ministrar utses från att vara arga, unga, snygga med rätt hudfärg och rätt religiös tillhörighet och de rätta politiska meriterna?

Vad räknas förresten som politiska meriter? Skrika högst och riva barrikader? Bära nedlåtande slogans gentemot andra partier på bröstet? Visa ohyfs i riksdagen?

Nog har Sverige kommit till ett vägskäl.

Nu räcker det inte att några avdankade men välsedda tjänstemän öppnar munnen eller enstaka lokalpolitiker snuddar på sanningen.

Nu måste det intellektuella Sverige välja väg.

Det får faktiskt inte hänga på enskilda debattörer eller modiga skribenter med utländsk bakgrund.

Nu måste den svenska intellektuella eliten träda fram.

Elöd Szántó är djurhälsoveterinär och beskriver sig själv som utböling och acklimatiserad västgöte.