BITTE ASSARMO: Vistelseförbud ger tryggare centrum – inte bra, tycker DO

För ett par månader sedan infördes vistelseförbud i vissa utsatta stadsdelar och förorter, bland annat i Rågsveds centrum söder om Stockholms innerstad. Toppen, tycker invånarna, men Diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius är bekymrad. Han menar att vistelseförbud är – ”diskriminerande”.

Och visst, det är det ju på sätt och vis. Mot kriminella. Men varför DO värnar dessa element mer än vanligt, skötsamt folk vet bara han själv.

En månad efter att vistelseförbudet infördes i Rågsved har centrum förändrats till det bättre på alla sätt och vis – för alla utom för de kriminella. Affärsidkarna slipper nu ha unga kriminella som gör drogaffärer precis utanför dörren – eller till och med inne i lokalen, som varit fallet med fiken och restaurangerna i centrum – och folk kan strosa i butikerna utan att behöva vara rädda för att en uppgörelse ska ske. När lokaltidningen Mitti besökte Rågsved och intervjuade några av invånarna lät det så här:

”Gäng brukade samlas här. Men nu ser man inte så mycket av dem. Vistelseförbudet är definitivt positivt”

”Jättebra när de får bort skräpet som gör andra illa.”

”Det har definitivt blivit lugnare.”

En företagare i området berättar hur unga män sprang in och ut ur butiker och gömde droger:

”De gjorde precis som de ville. Sålde framför barn. De ägde oss och vi förlorade kunder. Nu kommer kunderna tillbaka och alla i området pratar om den nya lagen. Det är 100 procent lugnare.”

När förslaget om vistelseförbud nådde Lars Arrhenius bord sade han sig inte kunna tillstyrka det eftersom han inte ansåg det förenligt med ”allas lika rättigheter och möjligheter att röra sig fritt i samhället”. Med tanke på att vistelseförbudet gäller folk som stökar, förstör och begår kriminella handlingar i det offentliga rummet kan man fundera över vad han egentligen har för moralisk kompass. Menar han att det är en rättighet att sälja narkotika på ett kafé eller i en matbutik? Det får mig att tvivla på rättsväsendet.

Nu, när det gått ett tag sedan vistelseförbudet blev verklighet i Rågsved, skulle det vara intressant att få veta om Lars Arrhenius, som varit så bekymrad för de kriminellas utsatthet, överhuvudtaget har besökt Rågsved och pratat med vanligt folk som nu kan besöka centrum igen utan oro.

Sannolikt inte. Hans sympatier ligger förmodligen någon helt annanstans än hos de skötsamma medborgarna, som inte begär annat än att få kunna vistas i sitt centrum, eller sköta sina butiker, i lugn och ro.

Bild: Rågsveds centrum – nu med färre kriminella (skribentens foto)

Bitte Assarmo