BITTE ASSARMO: Hur länge kan Anna Karin Hammar fortsätta verka som präst i svenska kyrkan?

Sedan terrorattacken i Israel den 7 oktober har Anna Karin Hammar, syster till den tidigare ärkebiskopen K G Hammar, öst ensidig kritik över Israel. Men det stannar inte där. Nu har den svenskkyrkliga prästen gått över gränsen och sprider antisemitism på sina sociala medier.

På sin Facebooksida skriver Anna Karin Hammar följande:

”I denna förtvivlade situation, då ett folk vars öde gjorde att begreppet folkmord uppfanns, nu själva står anklagade för folkmord, ja då vet jag inte vart jag ska vända mig utom till godhetens källa: du universums Gud, gör ett under med oss så att vi bryter brödet med varandra, alltid!”

Hon påstår alltså att det är det judiska folket som står anklagade för folkmord, vilket inte är sant. Det är staten Israel, dess ledning och armé, som ifrågasätts för sitt försvarskrig mot terrororganisationen Hamas – inte judarna som folk. Men Anna Karin Hammar lastar alltså hela det judiska folket för det som sker i Gaza.

Den mellanstatliga organisationen IHRA, International Holocaust Remembrance Alliance, som grundades 1998 och i vilken Sverige är medlem, har utarbetat ett antal definitioner på antisemitism. Anna Karin Hammars inlägg stämmer överens på minst två punkter, nämligen följande:

  • Anklaga det judiska folket för att vara ansvariga för verkliga eller påhittade missgärningar som begåtts av en enda judisk person eller grupp, eller till och med för handlingar som begåtts av icke-judiska personer.
  • Anse att judarna är kollektivt ansvariga för staten Israels ageranden.

Anna Karin Hammar var också snabbt ute med att anklaga Israel för den bombning av ett sjukhus, som senare bedömdes vara en raket inifrån Gaza. Hon har inte dementerat eller ens diskuterat sitt tvärsäkra påstående, förutom att hon – efter en lång diskussion i kommentarsfältet – lagt till ett litet ”eller?” i inlägget.

Anna Karin Hammar delar också bilder från sociala medier som har en uppenbart islamistisk synvinkel på världen och som utmålar Israel som en nazistisk stat, som detta konto. På kontot finns ett antal bilder som vid en närmare granskning sannolikt skulle visa sig vara AI-genererade, exempelvis denna, samt en rad generellt västfientliga inlägg.

Tilläggas kan också att hon endast i förbigående nämnt terrordådet den 7 oktober, trots att detta är det mest omfattande terrordåd som drabbat judarna sedan andra världskriget. Hon undviker också i mesta möjliga mån att nämna Hamas. Hennes få, opersonliga inlägg om 7 oktober-massakern följs konsekvent av ett försåtligt ”men…”, och en lång, känslofylld redogörelse för palestiniernas lidande.

Frågan som alla nu måste ställa sig – inte minst svenska kyrkans ärkebiskop – är: Hur länge kan Anna Karin Hammar fortsätta verka som präst i svenska kyrkan samtidigt som hon sprider antisemitism? När är det nog?

Foto: Skärmdump från Anna Karin Hammars Facebook-sida. Anna Karin Hammar har nu plockat bort inlägget.

Bitte Assarmo