BITTE ASSARMO: Magda, Morgan och deras gläfsande knähund

Att följa Socialdemokraterna just nu, efter att deras gynnsamma spelverksamhet är hotad, är minst sagt underhållande. Partiföreträdare tävlar om vem som kan komma på mest nedsättande omdömen om regeringen. Magdalena Andersson menar att ”högern radikaliseras” och vill ”tysta oppositionen” och Morgan Johansson jämför nu Ulf Kristersson med Victor Orban och Sverige med Ungern. Allt för att Socialdemokraterna, efter decennier av medvind, plötsligt möter motstånd och står inför risken att inte längre kunna ägna sig åt spelverksamhet med mer gynnsamma regler än andra. Och de inser inte ens hur falskt deras patetiska protester skorrar, eftersom deras moraliska kompass inte har fungerat på år och dar.

Morgan Johansson menar också att förslaget innebär ett förbud mot pensionärer att köpa lotter och på Twitter ställer han sig frågan vad mer man vill förbjuda pensionärer att göra. ”Spela på Solvalla? Stryktipset?”

Det är alltså omtanken om pensionärerna som får Morgan att gå helhjärtat in i försvarstalet för A-lotteriernas fortsatta undantag från de generella reglerna. Jo, tjena.

Den uppblåste Morgan Johansson får förstås draghjälp av sossetrogne Anders Lindberg på Aftonbladet. Visserligen påstår sig Aftonbladets ledarsida vara ”oberoende socialdemokratisk” men Anders Lindberg verkar allt annat än oberoende. Han beter sig mest som en liten knähund, ivrig att vara matte och husse till lags, och snar att gläfsa frenetiskt om något gör matte och husse bekymrade. Och nu ser han en verklig tornado komma, kanske är han orolig över att matskålen ska skramla tom endera dagen.

”Om regeringen skräddarsyr ett lagförslag (med tillhörande propaganda och lögner) i syfte att det största oppositionspartiet ska tvingas sparka stora delar av sin personal. Vilka gränser finns då för vad de kan tänkas göra kommande år?” skriver han upprört på Twitter och strax därefter svarar han på sin egen fråga:

”Jag tror arbetarrörelsen behöver fundera lite på hur man hanterar detta på lite längre sikt. Om en riksdagsmajoritet är beredd att begränsa det vi sett som självklara friheter i den politiska demokratin så kommer den inte stanna vid detta.”

Märk väl hur stolt han använder sig av uttrycket ”arbetarrörelsen”, som om hans parti överhuvudtaget skulle ha någon förankring kvar i den rörelse den en gång sprang ur – och som om Socialdemokraterna skulle vara ett parti för arbetare att rösta på. Inte för ett ögonblick tycks han fundera på om demokratin verkligen står och faller med möjligheten att ägna sig åt spelverksamhet.

Att socialdemokrater beter sig så här är inget märkligt. Efter att de lyckades gripa makten och skapa ett samhälle anpassat för den egna politiken har de i princip varit enväldiga. Även under perioder då de inte suttit i regering har de haft den övergripande makten, helt enkelt eftersom de lyckats övertyga alla andra partier om att det är just de, Socialdemokraterna, som är det enda riktigt regeringsdugliga partiet.

Varför det blivit så finns det flera orsaker till. En är sannolikt att de i så stor utsträckning drivs av hat och självhävdelsebehov. Den första tiden hatet mot arbetsgivare, kyrka, bönder och alla andra som sågs som fiender till arbetarklassen – på senare år hatet mot de medborgare som inte längre bekänner sig till den socialdemokratiska doktrinen.

En annan är att de, efter andra världskriget, genom skicklig propaganda lyckades tuta i allmänheten att det var de, och endast de, som skapade samhällets välstånd trots att det svenska välståndet främst kom sig av det faktum att Sverige höll sig utanför det kostsamma kriget. Och här hade de faktiskt hjälp just av A-lotterierna. Tack vare de förmånliga reglerna, som gynnade dem själva, kunde de dra rejält med pengar till partikassan. Det är fullt rimligt att anta att en stor del av dessa intäkter användes just för propaganda och opinionsbildning.

LO har också varit en starkt bidragande orsak till att Socialdemokraterna, även i opposition, har så påfallande stor makt. Via de lokala fackföreningarna har de hjärntvättat arbetare att tro att allt annat än en socialdemokratisk regering är en direkt fara för människors väl och ve.

Resultatet är att många svenskar är som religiösa fanatiker, som stöttar Socialdemokraterna i vått och torrt, oavsett vad partiet sysslar med. Såna människor behöver Socialdemokraterna inte längre hjärntvätta – de hjärntvättar sig själva så det räcker och blir över.

Bild: Skärmdump Twitter

Bitte Assarmo