BITTE ASSARMO: I de ”utsatta områdena” finns ingen hejd på pengaslöseriet

I bostadsområdet Hässleholmen i Borås lägger bostadsbolaget Bostäder i Borås mer än 140 timmar varje vecka (tre heltidstjänster och en halvtid) med att städa efter hyresgäster som skräpar ner i och utanför husen. Nu har man beslutat att verkligen göra något åt problemen och har därför anställt ett ”beteendeföretag” för att förstå orsaken till att folk skräpar ner, berättar P4 Sjuhäradsbygden.

Beteendeföretaget lyder under namnet Nordic Behaviour Group AB och vd:n och medgrundaren Niklas Laninge skriver på företagets hemsida att han sedan 2010 ”hjälpt organisationer att tillämpa psykologi och beteendevetenskap för att skapa bättre produkter, tjänster och kommunikation kring dessa.”

Vad företagets tjänster kostar finns ingen information om på hemsidan men det är sannolikt inte billigt. Det spelar förmodligen inte heller någon roll för Bostäder i Borås, för när det kommer till de så kallade ”utsatta områdena” finns ingen hejd på pengaslöseriet.

Själv driver jag inget ”beteendeföretag” så jag är förstås ingen expert. Jag har dock varit med ett tag och sett ett och annat och skulle kunna satsa en rätt rejäl slant på att den främsta anledningen till att folk skräpar ner och förstör beror på att de är lata, själviska och hänsynslösa.

Det tror förstås inte Bostäder i Borås, som hellre lägger skulden på sig själva än på de slarviga hyresgästerna:

”Är det brist på kommunikation från oss? En språkbarriär?” frågar man sig bekymrat.

Eller hur. Det krävs ju enormt mycket kommunikation från ett bostadsbolag för att hyresgästerna ska förstå att de ska slänga sitt junk på för ändamålet avsedda ställen. Så har det alltid varit i Sverige, eller hur?

Det kan förstås också bero på att de inte har tillgång till bil, antar man också. Oavsett vilket så är det självklart för dem att köpa in en extern tjänst för att få klarhet i det hela så att de äntligen kan få ordning på det hela.

Nu har samarbetet mellan bostadsbolaget och ”beteendeföretaget” resulterat i ett pilotprojekt, som den här typen av meningslösa projekt brukar kallas när det ska låta fint och genomtänkt. Pilotprojektet innebär bland annat att man fotograferar alla nedskräpningar och sedan skickar bilden i ett sms till alla hyresgäster.

Förmodligen är tanken att hyresgästerna då ska tänka till lite extra. ”Men oj, är det så där det ser ut när vi slänger ut vår gamla soffa i trapphuset, eller ställer matsoporna bredvid sopnedkastet, så förfärligt, det hade vi inte en aaaning om, nu ska vi bättra oss!” Ungefär som om folk, som tagit för vana att skräpa ner, plötsligt börjar bry sig bara för att det finns en bild på eländet.

Bostadsbolaget verkar nu tro att saken är biff. Och visst, det är förstås fullt möjligt att en och annan hyresgäst kommer att orka masa sig till en bemannad container med en avlagd gammal soffa eller en trasig säng, istället för att dumpa skiten i källargången eller utanför porten, men hur blir det när allt återgår till det normala? Eller är det tänkt att Hässleholmens hyresgäster ska särbehandlas permanent?

Sådana här projekt vittnar om den otroliga menlöshet och eftergivenhet som präglar de så kallade ”utsatta områdena”. Bostadsbolaget formligen letar efter ursäkter för hyresgästernas beteende, som om den påstådda utsattheten per automatik gör människor totalt oförmögna att ens hålla lite rent omkring sig. Var finns kraven? Var finns de hårda tagen? Utan dem kommer det här eländet att fortsätta, oavsett hur många beteendevetare som hyrs in.

Det finns möjlighet för allmännyttiga bostadsbolag att ansöka om övervakningskameror vid soprum, källaringångar och liknande och övervakningsfilmerna kan sedan användas som bevismaterial vid en polisanmälan. Min gissning är att det skulle vara betydligt mer effektivt, och sannolikt billigare, än att hyra in ett ”beteendeföretag”. Men kostnaden spelar ju som sagt ingen roll när det handlar om de ”utsatta” områdena.

Bild: Skärmdump Sveriges Radio P4, foto: Blessing Olutayo

Bitte Assarmo