BIRGITTA SPARF: Stark och modig avbön!

Muharrem Demirok (C) har plötsligt drabbats av dåligt samvete, skuld och skam. Han går därför ut och berättar att han dömts två gånger för misshandel på 90-talet. Så himla fint och modigt av honom!

Detta har naturligtvis inget som helst att göra med att han nu kandiderar som partiledare för Centerpartiet. Oh nej, då! Han har bara mått så dåligt av detta under alla år, och nu var det dags att lätta sitt hjärta.

Man skulle kunna se dessa domar som en del av ”var han kommer ifrån”, uppväxt i Vårby Gård. Men detta är inget som Demirok tycker ska ligga honom till last idag. Från Aftonbladet 20 dec 2022:

”– Nej, det tror jag inte. Jag hoppas jag kan få definieras av den jag är i dag och min politiska gärning, inte vad som hände för 24 eller 28 år sen.”

Samma vidsynta förståelse för gamla synder, som han generöst unnar sig själv, är han dock inte villig att bjuda SD:s partimedlemmar på. Från Expressen 12 nov 2022:

”-SD som det ser ut i dag är ett parti som är den totala motsatsen mot det vi är. Så jag ser inga förutsättningar där. Jag präglas väldigt mycket av bilden av vilka SD är och var de kommer ifrån. Jag lärde ju känna deras järnrör innan begreppet ”järnrör” var modernt. Jag har stött på killarna som hängde på helikopterplattan i Gamla stan.

Blev du misshandlad?

– Ja jag har blivit misshandlad. Vi klev av vid Hornstull en gång. Vi blev jagade. Mina kompisar kom undan, mig fick de tag i och jag fick mig en ordentlig omgång. Men det är ingenting som jag kommer belasta nuvarande partiledning för.”

Jag undrar om kanske de på helikopterplattan hade lika stor anledning att frukta Demirok som han fruktade dem.

Demirok har även en minst sagt oortodox syn på partiets tilltänkta väljare, som till stor del består av vita, privilegierade medelålders män ute på landsbygden.

Dem är han, ärligt talat, jä-ligt trött på. Eller han var i alla fall det i juli 2021, på Twitter. Fast det där har kanske ändrat sig, det också. Och bör inte ligga honom till last. Herre Gud, det var ju för ett och ett halvt år sedan!

Man blir glad av sån här stark och modig ärlighet från en politiker. Som inte bär det minsta lilla spår i sig av egennyttigt hyckleri. Sånt behövs, så här i Vinterfesttider!

Birgitta Sparf