BITTE ASSARMO: Vem vill ha en regeringschef som börjar träta inne på muggen?

Jag läste nyligen i Expressen att Magdalena Andersson hade attackerat Ebba Busch verbalt på en toalett och anklagat KD för att ha rivit ner Socialdemokraternas valaffischer. Det låter nästan otroligt, men tydligen är det sant och egentligen bör man väl inte bli förvånad. Om det är något chefen fru Andersson är känd för så är det att ha dåligt humör. Trofasta socialdemokrater kallar det för ”temperament” för det låter ju lite bättre – nästan lite osvenskt till och med, vilket ju är det bästa omdöme man kan ge människor i Sverige – men det räcker ju med att höra hur hon låter när hon får mothugg för att förstå att hon blir sur som en citron när hon inte får som hon vill.

Socialdemokraterna hävdar att de har bildbevis för att Kristdemokraterna ägnar sig åt att slita ner valaffischer men det tror jag inte ett dyft på. Det spelar heller ingen roll, för vad är det för slags människa som går på en kollega på toaletten och börjar häva ur sig anklagelser? Ägnar man sig åt sådant är man bara en simpel och vulgär tölp, ingenting annat. Det är sånt som folk brukar göra i fyllan och villan på sunkiga krogar på Södermalm.

Det verkar dock inte Expressens reporter, som skriver om händelsen, hålla med om. Han uttrycker tvärtom närmast vördnad för statsministern och skriver att Magdalena Andersson ”konfronterade” Ebba Busch och i ”skarpt tonläge” krävde en utredning av saken.

Än en gång – den som ”konfronterar” en kollega inne på muggen är vulgär och tölpaktig och allt annat än statsmannamässig.

Ebba Busch och KD avfärdar statsministerns toalett-tjafs som märkligt. Det är milt uttryckt, tycker jag. Personligen skulle jag ha använt ett starkare ord, men det hedrar Ebba Busch att hon inte säger vad hon förmodligen anser och att hon håller sig för god för att matcha statsministerns tölpaktighet.

Lite nyfiken blir jag också på de där bildbevisen som Andersson påstår att hon har. Nyfiken och nyfiken, förresten, jag blir närmast konspiratorisk. Jag skulle inte bli det minsta förvånad om det visar sig att det är ett gäng socialdemokrater som själva slitit ner affischerna bara för att kunna misstänkliggöra KD riktigt rejält så här i upploppet av valrörelsen. När (om?) bildbevisen offentliggörs är det förmodligen bara marodörernas ryggar vi får se, kanske med någon liten detalj som ska påvisa KD-tillhörigheten. Tror jag.

Jag kan ha fel. Men även om det nu finns grund för anklagelserna, varför går Andersson på Busch om saken överhuvudtaget och dessutom på dass? Om valarbetare, oavsett vilket parti de nu jobbar för, tar sig för med sånt trams så lär de knappast ha fått gärningen sanktionerad av sin partiledare.

Det kan i och för sig vara så att Socialdemokraternas högsta höns har råkoll på sina gräsrötter, och själv skulle ha gett tummen upp till idén om att riva ner konkurrenternas valaffischer. Då hamnar saken i ett annat läge. I den situationen kan man faktiskt förstå Andersson, för i så fall tar hon säkert för givet att Busch agerar på samma sätt.

Nåja, sanningen kommer säkert fram till slut. Det mest korkade i hela den här löjliga historien är ändå att statsministern börjar träta inne på muggen. Vem vill ha en sådan regeringschef?

Bild: Skärmdump från Omni

Bitte Assarmo