BITTE ASSARMO: Oemotståndlig serie om filmklassikern Gudfadern

Det finns TV-serier som lämpar sig alldeles utmärkt för att se ett avsnitt i veckan. Så kallade ”monster of the week”-upplägg, med avslutade avsnitt (tänk Arkiv X, Criminal Minds och så vidare) passar perfekt för den sortens tittande. Andra serier, där allt hänger ihop, vill jag hellre se i ett svep, som den nya och helt oemotståndliga serien The Offer, som streamar på Paramount och Tele 2 play.

The Offer handlar om tidernas kanske bästa film, Gudfadern, och det har varit en dryg väntan på att alla tio avsnitt skulle släppas. Och den som tror att det är tråkvarning på en serie som handlar om en filminspelning tror fel. Gudfadern var nämligen inget ”vanligt” filmprojekt (om det nu alls existerar sådana) utan ett projekt som omgärdades av kontroverser, konflikter och allehanda problem. Och det är just detta som The Offer berättar om.

Idag ser vi Gudfadern som självklar. Det går knappast att tänka sig att den inte skulle ha existerat och man kan inte nog betona dess betydelse för filmhistorien. Den finns nästan i våra gener med alla de scener och repliker som blivit klassiska och med det lysande och svåröverträffade soundtracket.

Gudfadern innebar genombrottet för Francis Ford Coppola som regissör och för Al Pacino som skådespelare och den innebar att Marlon Brando på nytt befäste sin position som världens störste. Den förändrade begreppet gangsterfilm för evigt och banade väg för det betydligt mer komplexa gangsterdramat. Gudfadern är helt enkelt filmmagi och The Offer hjälper oss, på ett mycket underhållande sätt, att förstå hur denna magi kunde uppstå.

The Offer skildrar alla turer kring den klassiska filmen, från begynnelsen med Mario Puzos bästsäljande bok till den dramatiska Oscarsgalan då Marlon Brando valde att tacka nej till statyetten för bästa manliga huvudroll i protest mot hur Hollywood behandlade och framställde den amerikanska urbefolkningen. Vi får veta varför den amerikanska maffian gick från att hata blotta tanken på filmen till att älska den och hur ett ljudlöst filmklipp med Marlon Brando fick en högst tveksam VD att börja tro på projektet. Vi får en spännande inblick i den märkliga värld som är Hollywood, allt serverat i en glittrande lyxig presentförpackning, med spännande miljöer, vansinnigt snygg kostym och genomgående lysande skådespelarprestationer.

Vad som är sant och vad som är så kallad konstnärlig frihet är förstås omöjligt att avgöra. Men det spelar faktiskt ingen roll. The Offer ger en möjlig bakgrund till att Gudfadern blev just den klassiker som älskas av generationer och den gör det med bravur.

Bitte Assarmo