BIRGITTA SPARF: Vem ligger de med?

KATEGORI: Hanif Bali visar vägen. Studio Ett:s modiga reporter Katarina Gunnarsson har än en gång gett sig ut på en våghalsig reportageresa. Denna gång har hon tagit sig ända ut till Ursvik på Järvafältet. Långt bort från Radiohusets trygga och välkända korridorer på Gärdet.

Hon gör ett reportage om bron mellan Rinkeby och Ursvik. Hon träffar först Veronica Stiernborg, gruppledare för V i Rinkeby Stadsdelsförvaltning:

– Men Gud, va kan det ta? (Över bron). Typ 30 sekunder. Så nära är det!

– Och socioekonomiskt så är det stora skillnader?

– Aah, det är 30 sekunders enorma skillnader. Rinkeby är ju en av de mest socioekonomiskt utsatta områdena i Sverige! Och Ursvik är INTE det!

Efter detta helt riktiga konstaterande så börjar Stiernborg fantisera och drömma fritt:

– Det som är bra med bron är ju att man länkar samman en stad! Att människor kan mötas mycket mer och kanske, ja men att kanske nån form av rädsla och stigmatisering kan brytas och att man låter människor MÖTAS, helt enkelt. Det vill ju folk från alla klasser, utgår jag ifrån!

Stiernborg bor nu i Kista, men bodde tidigare i Husby. Jag jobbade ute i Husby på socialtjänsten 1997-2000. Men tyvärr, måste jag säga, så såg jag aldrig några entusiastiska svenskar därute som hade rest från Södermalm och Enskede för att möta och knyta nya spännande kontakter med ortsborna.

Gunnarsson träffar även högstadieeleven Fadume från Rikeby som valt skolan på Ursvikssidan. Hon har nyss lärt sig att förstå vad ordet ”artikulera” betyder. Hon siktar efter detta enorma kunskapslyft, som har öppnat upp helt nya världar för henne, på att bli barnläkare.

Resten av reportaget är förtjänstfullt, och något överraskande, fullt av kritiska röster från Ursvik. De som Gunnarsson pratar med tar alla upp rädslan för att ungdoms- och gängkriminaliteten ska spridas från Rinkeby över till deras relativt lugna lilla del av Järvafältet.

Vilket inte hindrar Gunnarsson från att säga till två trevliga och positiva gentlemen, Ahmed och Ali från Rinkeby, som hon träffar på bron:

– Men många som jag har talat med, en del, dom är oroliga för att folk från Rinkeby ska komma hit!

”Folk”? Det är det absolut ingen som har sagt! Herrarna Ahmed och Ali vrider genast diskussionen rätt och börjar tala om stökiga ungdomar, vilket de förstår är ett problem.

Opolitisk och oberoende rapportering? Snart måste man, som Hanif Bali, börja ställa samma fråga om SR:s samtliga kvinnliga reportrar:

– Vem ligger hon med? 😎

Birgitta Sparf