BIRGITTA SPARF: Endast en islamolog kan vara förvånad

Om UG:s program om prostitution inom islam och om Aktuellts (11/5) rapportering om saken.

För mig, som är långt ifrån någon expert på islam, är det ingen nyhet att prostitution förekommer inom denna så kallade religion. Samt att det är imamer och andra högt uppsatta män vid moskéerna som agerar som regelrätta hallickar i denna sexhandel.

Det är heller ingen nyhet för mig att det enligt koranen är tillåtet att ljuga för otrogna i syfte att rädda sitt eget skinn samt skydda tron/det totalitära politiska systemet från berättigad och därmed skadlig kritik. Från Wikipedia:

”Taqqiyya, al-taqiyah (förställning), är en doktrin inom shiitisk islam som tillåter att en troende döljer eller på andra sätt gör avsteg från sin tro, om de annars skulle riskera döden eller allvarlig förföljelse. Inom olika delar av islam är Taqiyya en islamisk juridisk term som under olika förhållanden tillåter en muslim att ljuga enligt Sharialagarna.”

Nu kommer det förväntade blåljugandet i en strid ström från islamiska företrädare och spränglärda akademiska islamkännare. Vilka naturligtvis nu kämpar för att rädda kvar sina statliga anslag och årliga bidragsmiljoner från skattebetalarna från att dras in.

Som till exempel ordföranden för Islamiska Shiasamfunden i Sverige som lögnaktigt påstår att han varit helt ovetande om att detta förekommer. För honom är detta fullständigt ny information, vill han att vi ska tro. Vilket Aktuelltredaktionen naturligtvis köper rakt av.

Även en professor i islamsk teologi vid Uppsala Universitet spelar mycket förvånad, chockad och upprörd över detta. Om honom skriver min vän flyktingadvokaten Nima Rostami på sin FB-sida:

”Professor Mohammad Fazlhashemi: Vad du inte nämnde i din medverkan på Aktuellt var att ”Njutningsäktenskap” eller ”sighe” finns reglerad i koranen An-Nisa 4:24 och är även kodifierad i Irans civillag artikel 1075. Varför är du förvånad!”.

Denne professor hävdar, trots att 20 av 32 muslimska församlingar säger ja till denna uppenbara prostitution och att bara fyra muslimska företrädare för dessa bestämt säger nej:

– Det finns en stark muslimsk opinion emot detta!

Jaså! Var då? Var pågår denna starka muslimska opinion? Han nämner kvinnoorganisationer, men de enda som jag känner till har redan lämnat religionen och tar starkt avstånd från islam.

En kvinnlig polismästare i Malmö säger att hon skulle inleda en förundersökning om människohandel i ett dylikt fall. Det är bra.

Enligt den försiktiga och helgarderade reportern på Aktuellt ”kan denna verksamhet vara olaglig”. Och plötsligt är allt hysteriskt gap och skrik om kvinnoförtryck, prostitution och olagliga sexköp som bortblåst!

Det tog mer än ett decennium för våra politiker och journalister att sluta förneka förekomsten av sexuellt hedersförtryck av kvinnor, och även män. Under svår existentiell vånda slutade de även kalla all kritik av detta fruktansvärda antidemokratiska fenomen för ren och skär rasism.

Kommer det att gå lite snabbare den här gången? Eller kommer det att tillsättas ytterligare en politisk utredning som förväntas vara klar 2025?

Som ska utreda huruvida det är olagligt eller inte med sexköp genom betalda tillfälliga muslimska äktenskap, med imamer som hallickar? Ska dessa aktiviteter, som är olagliga för övriga svenska medborgare, förklaras lagliga eftersom de sker inom det heliga muslimska äktenskapets ram, med religionsfriheten som grund?

Det återstår att se. Som vanligt är jag inte ett dugg förvånad, till skillnad från reportrarna på Aktuellt och de högt uppsatta islamologerna på våra universitet, vilka naturligtvis vet absolut allt om islam. Men nu säger sig vara helt ovetande om just denna genomvidriga företeelse som är känd för så många av oss andra.

Till skillnad från er, alla ni allvetande islamologer, är jag inte det minsta förvånad!

Filmaren och exiliraniern Nahid Persson gjorde för övrigt en mycket bra dokumentär om denna sexhandel inom islam redan 2004. Den finns sedan 2014 inte längre tillgänglig på SVT Play men finns säkert att hitta på andra ställen på nätet för den som är intresserad.

Birgitta Sparf