PODD: Mångfald är styrka. Orwells 1984 och Det Nya Sverige

I ett avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 24/3) pratar Mohamed Omar (Eddie) med Dolf om George Orwells dystopiska roman 1984. Romanen, som kom ut 1949, skildrar ett totalitärt, kommunistiskt samhälle.

I provinsen Airstrip One (före detta Storbritannien) i landet Oceanien övervakas och kontrolleras medborgarna av det styrande partiet som bara kallas Partiet. I Sanningsministeriet är huvudpersonen Winston Smith en tjänsteman som ansvarar för att bevara Partiets propaganda genom att ändra historien för att visa att Partiet alltid har rätt.

Från 1984 har vi bland annat fått uttrycket ”Storebror ser dig” (Big Brother is watching you). I podden pratar Mohamed Omar och Dolf om likheter mellan romanens samhälle och Det Nya Sverige.

I båda samhällena finns en politisk korrekthet som står över det korrekta, alltså den faktiska verkligheten. I romanen har Partiet motsägelsefulla slagord som ”Okunnighet är styrka” och ”Krig är fred”, medan vi i Det Nya Sverige har ”Mångfald är styrka”.

Lyssna på podden i spelaren nedan: