MOHAMED OMAR: Nej, tomten är inte turk i år heller

I pk-Sverige har det blivit en jultradition att varje år felaktigt påstå att jultomten är turk. I år hittar jag det felaktiga påståendet på en sajt som heter ”Vad Vi Vet”.

Sajten beskriver sig så här:

”Vad Vi Vet förklarar fakta på ett opartiskt sätt för att motverka polariseringen av samhället. Vi gör sammanhangen begripliga på ett engagerande sätt som bidrar till att du får ökad förståelse av världen och vardagen. Inga spekulationer. Inga åsikter. Bara vad vi vet.”

På en sajt som påstår att den framför fakta, framförs fake news. I

I artikeln ”Allt vi vet om jultomten”, publicerad den 18 december i år, skriver en Peppe Öhman:

Tomten, jultomten eller julgubben ifall du är finlandssvensk, den rödklädda skäggiga, lätt överviktiga äldre mannen som kommer med gåvor på julafton är en figur som förkommit under lång tid i många olika former och med olika bakgrundshistorier.

En av dem är helgonet Sankt Nikolaus som levde ca år 270 i Turkiet.

För att fortsätta läsa Peppe Öhmans artikel måste man betala. Kanske får vi vet mer om den turkiska tomten.

År 2018 publicerade Åhléns en annons som påstod att tomten är turk. Annonsen lät meddela att ”en riktigt svensk jul har tysk gran, holländskt saffransbröd och turkisk tomte”.

Pk-isterna vill inte låta trista fakta förstöra en bra story. Man älskar att kunna häckla den svensk som fortfarande har lite stolthet i sig: ”Haha! Du tror att du har en kultur. Här ska du få höra, jultomten är turk! Så det så!”

Julen 2017 visade Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman prov på samma okunnighet och lika stor iver att ”dekonstruera” svensk kultur.

I krönikan ”Nu tändas tusen juleljus – och tomten är far till de fejkade nyheterna” (23/12 2017) påstod han att jultomten var turk. Budskapet var att hans egen tidning är seriös, men att hans politiska motståndare, sådana där ”högerpopulister”, är oseriösa typer som sprider fejk news.

Men i samma krönika sprider han alltså själv fejk news!

Sankt Nikolaus, som anses vara förebild för den populära tomtefiguren med rödvita kläder, levde i ett område som kallas Lykien i Mindre Asien på 300-talet. Han var ärkebiskop i staden Myra. Detta område var en del av det östra romerska riket och befolkades av greker. Nikolaus var grek. Ja, grek, vit, kristen, romare, europé. Turkarna kom inte till Mindre Asien förrän på 1000-talet!

Det har gått fyra år sedan Björn Wiman publicerade sina fejk news i Dagens Nyheter. Han har ännu inte infört en rättelse.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 (swishnumret stämmer, även om namnet inte är Mohamed Omar eller Eddie) eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar