MOHAMED OMAR: Man kan ha ”kulturell berikning” utan massinvandring

Artisten Joséphine Baker (1906-1975) får minnesplats i Panthéon i Paris. Sveriges Radios journalister berättar entusiastiskt i programmet Studio Ett att hon är den första svarta kvinnan som föräras en sådan gravplats.

De berättar också att Joséphine Baker var invandrare till Frankrike och ”antirasistisk aktivist”. Det är viktiga saker. Hennes konst säger man ingenting om.

Hon är känd som varietéartisten som dansade i en banankjol. Ett tilltag som idag, kanske även av SR-journalisterna, hade betecknats som ”rasistiskt”.

SR-journalisterna berättar vidare att Baker enligt president Macron förkroppsligar de franska värderingarna. Sedan antyder man att dessa värderingar är något annat än det som den ”högerpopulistiske” presidentkandidaten Éric Zemmour står för.

Logiken är att eftersom Zemmour är mot massinvandring, så är han främlingsfientlig och därmed också fientlig till den svarte invandraren Joséphine Baker.

Samma bisarra logik dyker ständigt upp i den svenska debatten om invandring. Om man är emot en oförnuftig och ohållbar massinvandringspolitik, ogillar man invandrare.

De som argumenterar så är antingen korkade eller ohederliga.

Nu vet jag inte om så är fallet, men det skulle inte förvåna mig om Zemmour diggade Joséphine Baker.

Hon blev fransk medborgare 1937. Menar SR-journalisterna att Frankrike under Zemmours styre skulle gå tillbaka till en invandringspolitik som är striktare än den som rådde 1937?

Jag är ganska säker på att artister kommer att kunna besöka Frankrike även efter att man avskaffat den oförnuftiga och ohållbara massinvandringspolitiken.

Ja, är till och med ganska säker på att omtyckta artister som bosätter sig i Frankrike och försörjer sig själva kommer att kunna erhålla franskt medborgarskap.

Hon var dessutom gift med en fransman. Det var därför hon fick medborgarskap. Hon var inte någon invandrare som bara dyker upp oinbjuden utan vare sig papper eller pengar.

Vad har Joséphine Baker att göra med massinvandringen av framför allt okvalificerade bidragstagare från Afrika och Mellanöstern?

Joséphine Baker placeras inte bara i Panthéon för att hon var en skicklig underhållare. Det är en del av president Macrons löfte om ”la réconciliation”, det vill säga, ”försoningen”.

Som en del av denna försoning (att sona den ”vita skulden”) har Frankrike också lämnat tillbaka vissa konstverk till afrikanska länder.

Jag undrar hur mycket dessa afrikanska länder hade vetat om sin historia, sina kulturer och sina språk utan hjälp från europeiska arkeologer, antropologer, filologer och så vidare. Mig veterligen fanns det till exempel inte en enda grammatika, och inte en enda ordbok, för något afrikanskt språk före den europeiska kolonialismen.

Ja, jag undrar hur uppskattade dessa konstverk var i det afrikanska landet, och hur väl de var bevarade, jämfört med hur uppskattade och välbevarade de har varit i Frankrike.

Jag bara undrar.

En sista sak. Den senaste tidens massinvandring till Frankrike har gjort landet mer intolerant och mer rasistiskt än det var tidigare. Det har skett flera antisemitiska attacker utförda av fanatiska islamister.

En opinionsundersökning utförd av Pew Research Center från 2010 visade att i stort sett alla muslimer i Mellanöstern hade en negativ uppfattning om judar. I Jordanien 97 procent, i de palestinska territorierna 97 procent, i Egypten 95 procent, i Libanon 98 procent.

En undersökning från 2015 visade att antisemitismen även har mycket stor spridning bland muslimerna i Europa. Samma undersökning visade dessutom att ju mer religiösa de tillfrågade muslimerna var, desto mer antisemitiska var de.

Éric Zemmour, som har judisk-algerisk bakgrund, är säkert inte så förtjust i den massantisemtism som uppstått i Frankrike som en följd av massinvandringen.

Joséphine Baker är inte ett argument för fortsatt massinvandring. Hennes fall visar tvärtom att massinvandring inte är nödvändig för att vi ska kunna ta emot ”kulturell berikning utifrån”. Det fanns ju ingen massinvandring när hon kom till Frankrike.

Nu kanske vissa läsare inte anser att Joséphines scenkonst var ”berikande”. Det spelar ingen roll. Hon är bara ett exempel.

Klicka här för att lika min sida på Facebook.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar