BIRGITTA SPARF: Om en saknad katalog

IKEA har slutat att sända ut sin årliga katalog och det är inte utan att jag saknar den. Den har ju alltid varit en årstidsmarkör, som frosten eller den första snön.

Lustigt nog fick jag de senaste åren alltid ett exemplar från upplagan som var avsedd för den nigerianska marknaden, vilket gjorde den extra intressant.

Den innehöll svarta män som lyckats fånga en blond kvinna och myser med henne i soffan eller köket. Svarta män som pysslar i sovrummet eller lägger in en tvätt i tvättmaskinen. Svarta familjer som firar jul, eller vinterfest, på det där glada och frejdiga sättet som ingen annan kan med samma tokglada energi.

Intressant nog verkade det även som att de är väldigt mångkulturella och sexuellt fördomsfria i Nigeria. De mest häpnadsväckande familjekonstellationer förekom i katalogen. Som en arabisk far, en vietnamesisk mor och tre barn varav ett var kinesiskt, ett svenskt och ett somaliskt. Vilka orgier som föregått den familjens bildande vågar man ju inte ens tänka på.

För att få en inblick i vad reklamavdelningen på IKEA sysslar med nu för tiden tog jag mig en titt på deras hemsida och senaste reklamfilm. Och jag häpnade.

Julen har återgått till att kallas jul och inte vinterfest. En julgran är en julgran, inte ett vinterträd. En blond flicka bär in julklappar till sin familj i vardagsrummet som ser ut att vara helsvensk!

Deras reklammakare tycks ha tänkt om eller bytts ut. Vilket är mycket glädjande.

Jag saknar katalogen men får väl vara glad ändå!

Birgitta Sparf