BITTE ASSARMO: När övergår ”klimataktivism” till kriminalitet?

Under helgen attackerade den svenska grenen av Extinction Rebellion flera svenska flygplatser. De limmade fast sig på flygplan för att hindra dem från att lyfta och landa – med andra ord, de hindrade människor från att ta sig dit de behövde ta sig. Medierna kallar dem ”aktivister” – i själva verket är det förstås bara en simpel kriminell handling att kapa flygplatser i en samorganiserad attack.

”En koordinerad klimataktion genomfördes under söndagen på flera flygplatser i Sverige. Vid lunchtid larmades polisen till Bromma flygplats i norra Stockholm om obehöriga på flygplansområdet vilket gjorde att trafiken tillfälligt omdirigerades till Arlanda – där en annan aktion genomfördes”, rapporterade SVT.

Klimataktion. Aktion? Är det så det kallas när sådana här grupper tar sig in på flygplatser och hindrar människor från att ta sig dit ska?

Nja. Det beror nog på vilken grupp det är som tar lagen i egna händer.

Lek med tanken att det hade varit en grupp från Ungsvenskarna, som beslutat sig för att kapa flygplatser för att protestera mot att dömda utländska våldtäktsmän får stanna i Sverige, eller något annat som ligger dem varmt om hjärtat. Då hade det förmodligen likställts med en terrorhandling. Men när det är klimatextremister som orsakar allvarliga störningar i samhället verkar det snarast betraktas som en handling sprungen ur ett lovvärt engagemang.

Nu påstår förstås Extinction Rebellion att deras så kallade aktioner är fredliga, vilket antas rättfärdiga dem. Det hävdade även deras guru Greta Thunberg när hon intervjuades från Glasgow, London eller var hon för tillfället befann sig. ”As long as nobody gets hööört” är det okej, var guruns budskap.

Och visst. Än så länge har inte klimatextremisterna gått loss med automatvapen och skjutit omkring sig under sina attacker. Men det är inte enbart direkt våld som kan skada människor. I Storbritannien har Extinction Rebellion regelbundet hindrat vanliga arbetare från att ta sig till och från jobbet. Gör inte det skada?

Klart det gör. För den som måste jobba för att försörja sig. Men vem bryr sig om vanligt folk idag? Inte klimatextremisterna i alla fall, det är en sak som är säker. Majoriteten av dem är woke och välbärgade och behöver inte sig om sådana petitesser som att jobba för brödfödan – många av dem är så unga att de fortfarande försörjs av sina föräldrar.

De bryr sig sannolikt inte speciellt mycket om klimatet heller. Det är snarare uppmärksamheten de attraheras av. Kolla in blicken hos valfri klimatextremist som fångats på bild så ser du direkt glimten av belåtenhet i ögonen. ”Äntligen kommer jag med i tidningen, jag är så viktig!”

När dessa välbärgade människor – för det är knappast några andra som har råd och tid att ränna runt på flygplatser med limtuben i högsta hugg – orsakar förseningar i flygtrafiken kan det, i motsats till vad de påstår, vålla stor skada för de människor som har planerat att resa. De flesta som flyger reguljärt inom Sverige gör det ju för att de måste, inte för att visa upp sig på klimatmöten och i andra sammanhang som ger bonuspoäng på sociala medier och i nyhetspressen.

Låt oss säga att man har tänkt sig resa från en flygplats till en annan, av de som attackerades i söndags, för att ta farväl av en döende förälder. När man väl sitter där på planet kan det inte lyfta, eftersom en narcissist med bekräftelsebehov kletat lim på nävarna och greppat flygplanets nos. Det tar en timme, det tar två, innan planet kan lyfta. När man väl kommer fram är det för sent att ta farväl av mamma, eftersom hon drog sitt sista andetag just som klimatextremisten tog en serie selfies på sig själv för att visa sig duktig på sociala medier.

Förhoppningsvis var det ingen som hade oturen att drabbas av en sådan tragedi på grund av klimatextremisterna denna gång. Men det är illa nog att komma för sent till en jobbkonferens eller ett enkelt höstlovsbesök på annan ort.

Det borde inte hända överhuvudtaget. Det borde inte vara så lätt att kapa flygplatser. Men om det händer, ska det inte slätas över utan kallas för vad det är: en kriminell handling förklädd till trendigt klimatengagemang.

Bitte Assarmo