BIRGITTA SPARF: Kvinnor som hon är farliga

En kvinnojour kräver att konstverk på högstadieskola i Luleå tas ner. Verket är ”sexistiskt”, säger jourens företrädare Gun Lisadotter till SVT Norrbotten (25/10 2021).

Man skulle kunna skratta åt henne, om det inte vore så att hennes idéer om manligt och kvinnligt blivit norm i vårt samhälle idag.

Två fina mangafigurer i ett konstverk på en skola blir i hennes värld till ett exempel på manlig övermakt och kvinnoförtryck.

De första gångerna jag mötte rent manshat var när jag i början av 2000-talet arbetade med misshandlade kvinnor som placerats på kvinnojourer. Det hat mot män som personalen på dessa kvinnojourer ofta gav uttryck för var rent förskräckande. De förklarade för klienterna att ”alla män” är rena jävlar. Jag hade fullt sjå att motsäga dem.

Nu har uppfattningar som den Gun Lisadotter på kvinnojouren Iris i Luleå ger uttryck för blivit norm. Artisten Zara Larsson kan fritt och ostraffat hävda att hon hatar alla män och sådana som Marwa ”män är äckliga varelser” Karim inom SSU kan haka på och förstärka uttalandet.

Man skulle som sagt bara kunna skratta åt denna minst sagt förvirrade äldre dam på kvinnojouren Iris om det inte vore så att många vill ge henne rätt. Kommunen kommer dock inte att göra något åt konstverket men ”välkomnar diskussionen”.

Vi lever i den allra sjukaste av tider. Vi lever i en Twilight Zone!

Birgitta Sparf