BITTE ASSARMO: SVT uppfostrar – Bensin och diesel kostar mindre än någonsin

Tillhör du dem som tycker att bensin- och dieselpriset börjar blir provocerande högt? Då har du fel. Visserligen är priset rekordhögt, men bensinen kostar oss likväl mindre än någonsin förr. Det menar nationalekonomen John Hassler i en intervju i vårt eget Pravda, Sveriges Television:

”Bensinen är dyrare än någonsin. Så, var det bättre förr? Om man gillar låga bensinpriser vill säga.

– Bensinen kostar oss allt mindre. Det är faktiskt sant, konstaterar John Hassler, professor i nationalekonomi.”

Man måste ändå beundra SVT:s ledning i dess totala lojalitet mot regimen. Så ivrig är man att visa sitt stöd för den rödgröna röran i Rosenbad, och för de skyhöga drivmedelspriserna, att man anstränger sig till det yttersta för att upplysa allmänheten om att det blir bättre när det i själva verket blir sämre.

Det gäller att ställa allt till rätta nu när medborgarna är olydiga och protesterar. Därför upplyser SVT om att ”drivmedel aldrig utgjort en så liten andel av vår samlade konsumtion som under 2021. Inte sedan mätningarna startade, just år 1980.”

Att det finns en väldig massa skäl till det – bland annat att folk idag konsumerar sådant som inte ens existerade 1980 och att hus- och lägenhetspriserna har skenat i höjden de senaste decennierna – nämner man överhuvudtaget inte. Nej, här är det enkelt förpackat för att folk ska uppfostras att tänka rätt. Bensinpriset är högt men lågt. Samtidigt. Allt är som sig bör, som det ju alltid är när SVT kommer till regimens försvar.

-Pravda har ställt allt tillrätta. Precis som med sjuktalen och dödstalen i Covid och det konstiga i att 15 000 kolade i Sverige, och typ 500 i Norge. Men vi har ju ännu inte faaaaaacit. Norrmännen hinner nog dö ikapp. Och att dieseln är dyrare i Sverige än i Finland är bara inbillning. Allt står väl till i världens bästa lilla land! konstaterade en av mina väninnor.

Observant som hon är fortsatte hon:

-Det påminner också lite om när man plockar fram statistik för att visa att ”det minsann inte var mindre våldsamt och farligt i Sverige förr”. Att skjutningar, förnedringsrån mot tonårspojkar och grova gruppvåldtäkter minsann var vardagsmat när vi växte upp på 70- och 80-talet också…

Det har hon alldeles rätt i. Det spelar liksom ingen roll hur verkligheten ser ut, vi matas ändå med det uttjatade mantrat om att det alltid varit likadant. De tre statsmakterna slår sina kloka huvuden ihop för att underminera och misstänkliggöra medborgarnas verklighet med grötmyndiga påståenden som är direkta förolämpningar mot var och en som kan se, höra och tänka själv.

Där kan man för övrigt med fog använda uttrycket ”så har det alltid varit”. SVT har uppfostrat svenska folket i decennier, kanske sedan dag ett. Gränsen mellan public service och regim-TV är hårfin, även i den bästa av världar, och i Sverige har den suddats ut för längesen om den överhuvudtaget fanns någon gång.

Bitte Assarmo