BITTE ASSARMO: Kriminologer som kränker medborgarna

Sveriges statstelevision tycks ha hittat en värdig efterträdare till Jerzy Sarnecki. Låt mig presentera Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet:

”Folk tror alltid att det är så här, vare sig det handlar om Sverige, USA, Italien, eller England. Det finns alltid en stor majoritet som år ut och år in tror att brottsligheten ökar, oavsett om den faktiskt ökar eller minskar. Det är hela tiden så, allmänheten har fel.”

Manne Gerells uttalande kommer efter att Brå rapporterat om att vardagsbrotten minskat under pandemin. Drygt 20 procent av befolkningen mellan 16 och 84 år har utsatts för brott under 2020, jämfört med 22,6 procent 2019.

Brå drar slutsatsen att minskningen beror på de förändrade livsstilsmönstren under pandemin, då folk stannat hemma i större utsträckning och då många offentliga lokaler hållit stängt, men trots det använder sig alltså SVT av Manne Gerell för att försöka få medborgarna att tro att det de upplever i sin egen vardag är inbillning.

Man måste erkänna att Manne Gerell är fullt värdig att axla Sarneckis mantel. Se bara så väl han lärt sig att uttrycka sig som det anstår en svensk kriminolog med den rätta värdegrunden:

”Man kan inte säga att de som tror att brottsligheten ökat har rätt, men vi hade ett rekordår för skjutningar förra året. Det är en typ av brott som blir väldigt uppmärksammade och kan få folk att uppleva att brottsligheten skenar”

Ett rekordår av skjutningar innebär alltså ingen ökad brottslighet. Däremot är det ju väldigt dumt att dessa incidenter uppmärksammas. Varför ska allmänheten överhuvudtaget få information om sådana här saker, liksom?

Manne Gerell har självklart en förklaring till varför allmänheten envisas med att ständigt ha fel när de beskriver den verklighet de lever i. Och det är den gamla vanliga lögnen förstås:

”En aspekt är säkert att ‘det var bättre förr’. Man är nostalgisk och kommer ihåg sin barndom som guld och gröna skogar. En annan aspekt kan vara förändrade medievanor, sociala medier och liknande som riktar sökljuset mer mot uppmärksammade brott.”

Jo tjena. Vi som saknar den tid då skjutningar var sällsynta är alltså nostalgiska? Vilket infantilt skitprat.

Man anar också att Gerell känner sig lite kränkt av att allmänheten alls tillåts diskutera de här företeelserna i sociala medier. Vore det inte bättre om man helt enkelt satte munkavle på alla dumma medborgare som vägrar glömma den trygghet som en gång rådde?

Så sent som i augusti i år kom Gerell dragande med den klassiska och uttjatade myten om att det alltid varit likadant i Sverige. Så här sa han då, i ett inslag i SVT:

”Det har alltid förekommit den här typen av skjutningar på öppen gata och på dagtid, men det har nog blivit lite vanligare även om det har funnits incidenter även för 10-20 år sedan som har sett liknande ut”.

Lite vanligare? Bara lite?

Jag vet förstås inte var Manne Gerell växte upp, men en sak är säker och det är att han inte kan ha vuxit upp i samma land som jag. I det land jag växte upp förekom nämligen inte alls ”den här typen av skjutningar” och framför allt inte ”på öppen gata och dagtid”. Skjutningar var tvärtom högst ovanliga. När fyra personer sköts ihjäl på Stureplan en fredag i december 1994 var det en så oerhört ovanlig händelse att Sveriges Television ställde in alla morgonprogram dagen efter.

Idag blir en dödsskjutning en trött notis och en skjutning utan döda uppmärksammas knappt överhuvudtaget.

Trots detta så lyfter alltså public service fram kriminologer som Gerell och ger dem utrymme att förvränga sanningen och skriva om historien, och dessutom kränka medborgarna som ser sitt land raseras.

Givetvis är det allt färre som tror på de här lögnerna och redan nu kritiseras Manne Gerell på sociala medier. Men det spelar ingen roll för public service, för de glider ju fram på en räkmacka finansierad av medborgarna och sitter säkra oavsett hur mycket desinformation de förmedlar till allmänheten. De kan alltså fortsätta agera röst åt de myter som Manne Gerell sprider. Oanständigt är bara förnamnet.

Bitte Assarmo