MOHAMED OMAR: Nej, Märta Stenevi! Vi behöver lära oss mer om svenskarna som var slavar i Nordafrika

”Slavhandeln är en del av berättelsen om Sverige”, säger den miljöpartistiske ledaren Märta Stenevi till Dagens Nyheter (8/10 2021).

Det är viktigt, menar hon, att öka kunskapen om Sveriges roll i den transatlantiska slavhandeln. I detta syfte ska regeringen ge 1,7 miljoner skattekronor till Forum för levande historia.

Det här är inte första gången som svensk vänster, inspirerade av vänstern i USA, vill införa mer ”white guilt” i Sverige.

Den 9 oktober 2015 proklamerade Feministiskt Initiativ att man ville göra dagen till en ”nationell minnesdag till minnet av offren för den transatlantiska slavhandeln”.

Det var nämligen den 9 oktober 1847 som Sverige avskaffade slaveriet på kolonin Saint Barthélemy i Västindien.

FI publicerar även en affisch med Victoria Kawesa, då ”antirasistisk talesperson” i partiet, och texten:

”Glöm inte Sveriges roll i slavhandeln!”

Svenskarnas roll i slavhandeln var dock i högre grad som slavar än som slavhandlare. Om det kan man till exempel läsa i tidskriften Forskning & Framsteg den 8 april 2015: ”Här såldes svenska sjömän som slavar”. Svenskar som fångats av muslimska sjörövare blev slavar i barbareskstaterna i Nordafrika.

Det var inte bara svenskar som togs som slavar, utan också andra européer.

År 1785 reste Thomas Jefferson, sedermera Förenta staternas president, till London för att förhandla med Tripolis ambassadör Sidi Haji Abdrahaman. Han frågade ambassadören med vilken rätt de kapade skepp och tog slavar. Jefferson berättar att Sidi Haji Abdrahaman svarade att den rätten var ”grundad i Profetens lagar, och att det var nerskrivet i deras Koran att alla nationer som inte hörsammade deras auktoritet var syndare, och att det var deras [muslimernas] rätt och plikt att föra krig mot dem [”syndarna”, dvs. icke-muslimerna] varthelst de kunde finna dem, och att göra slavar av alla som de kunde ta till fånga, samt att varje muslim som dog i detta krig var viss om att komma till paradiset”.

Sidi Haji Abdrahaman hade helt rätt. Profeten Muhammed, såsom han beskrivs i de islamiska texterna, var både slavägare, slavjägare och slavhandlare.

Om detta må vi berätta.

Jag tror inte att syftet med denna kampanj om ”Sveriges roll i slavhandeln” är att lära skolelever historia. Jag tror att man vill använda historieundervisningen som ett verktyg för politisk indoktrinering. De elever som har ”gammelsvensk” bakgrund ska känna skuld och så bli mer villiga att tyst acceptera en extrem invandringspolitik som kostar astronomiska summor. För att inte tala om alla andra negativa konsekvenser.

Självklart vill kampanjens arkitekter också ha mer skattepengar till alla som jobbar inom den ”antirasistiska” industrin. Ju mer rasism man kan påvisa, desto fler kan försörja sig som ”antirasister”.

Slaveriet i bestämd form singularis tycks alltid syfta på det transatlantiska slaveriet. Detta utgjorde dock en ytterst liten del av slaveriet genom historien. Många fler människor, även många européer, var offer för det islamiska slaveriet som pågick i mer än 1400 år. Detta är något som få moderna svenskar känner till och som vi skulle behöva öka vår kunskap om.

Regeringens kampanj kommer att bidra till att ytterligare förvränga svenskarnas redan förvrängda bild av slaveriet genom historien.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Mohamed Omar