MOHAMED OMAR: SEB-bankens webbsida exkluderar ”gammelsvenskar”

En av Det Goda Samhällets läsare mejlade mig ett antal skärmdumpar hämtade från Skandinaviska Enskilda Bankens (SEB) webbsida. Läsaren hade reagerat på att personer med ”gammelsvenskt” utseende är extremt underrepresenterade på webbsidans bilder.

En av de få gånger en person med typiskt nordiskt utseende faktiskt förekommer på webbsidan sker det under rubriken ”Du som är ny i Sverige”.

Jag uppfattar detta grepp som en del av en ansträngning att ”bryta normer” och ”motverka fördomar”. Det vill säga: i situationer där du förväntar dig att se en ”nysvensk” person får du i stället möta en ”gammelsvensk”.

Jag skulle inte bli förvånad om SEB-banken, då webbsidan gjordes, fick råd och vägledning av ”mångfaldsexperter”.

I en artikel i Dagens Industri, ”Storbanken mörkar mångfalden – ’lite sämre när det gäller utanför Europa’” (24/3 2021), rapporteras om kritik riktad mot SEB för att man inte har tillräcklig ”mångfald”.

Enligt kritikerna bör den etniska sammansättningen hos bankens anställda återspegla landets etniska sammansättning. Alltså om 20 procent om Sveriges befolkning har utländsk bakgrund bör 20 procent av bankens anställda också ha det.

I artikeln framkommer att SEB-banken sedan 2018 har anställt en ”mångfaldschef” som ska se till att detta mål uppnås.

Koncernchef Johan Torgeby citeras i artikeln. Han säger: ”Inkludering och mångfald är avgörande för vår långsiktiga framgång.”

”För mig är det enkelt”, fortsätter Torgeby. ”Ett team där det finns plats för många olika synpunkter, erfarenheter och perspektiv kommer alltid att överträffa ett team som saknar en mångfald av perspektiv, erfarenheter och olika uppfattningar”.

Jag förstår inte vad hans resonemang har med etnicitet att göra. I mina öron låter det som att han rabblar någon typ av trosbekännelse utan att fullt ut förstå vad han själv säger.

Jag undrar vad Johan Torgby gör i en situation då det uppstår en konflikt mellan mångfald och lönsamhet. Låt oss säga att banken bara kan anställa en ny person. Man har att välja mellan en vit person (gammelsvensk) och en brun (nysvensk). Den vite är kompetentare, trevligare, smartare. Han kommer att bidra till att öka bankens lönsamhet. Den nysvenske personen är sämre. Men om man anställer den vite kommer banken att misslyckas med att uppnå sitt mångfaldsmål. Vem väljer man?

Banken bör spela med öppna kort. Är man framför allt en vinstdriven organisation eller framför allt en ideologidriven organisation med målet att förändra samhället?

”Mångfald är styrka”, på engelska ”Diversity is strength”, har blivit en orwellsk dogm i västerländska samhällen som få bryr sig om att kunna belägga med bevis. Förr sa man ”lika barn leka bäst” och det ligger nog en hel del sanning i det ordspråket.

De som förespråkar ”mångfald” i reklam påstår ofta att man vill återspegla den demografiska verkligheten i Det Nya Sverige. Det gör inte SEB-bankens webbsida. Där är ljushyade personer med typiskt nordeuropeiskt utseende underrepresenterade.

Jag vet inte hur SEB-banken webbsidesmakare har tänkt. De kanske inte har tänkt så mycket, utan att det handlar om att göra det man ska för att ”vårda bankens rykte”. Men jag tror att ambitionen för de drivande mångfaldsförespråkarna är att förändra verkligheten snarare än att återspegla den.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Mohamed Omar