BIRGITTA SPARF: Finn fem fel

Ali mår dåligt och kan inte sova. Han sitter nämligen fast i Kabul och det är livsfarligt därnere, säger han.

”Det är första gången han återvänder till sitt hemland sedan flykten därifrån för sex år sedan”, skriver TV4 i ”Ensamkommande ‘Ali’ är fast i Kabul – ”Mår dåligt och kan inte sova” (21/8 2021).

Redan här blir det fel. Om han kan återvända till sitt hemland nu så har han inte flytt därifrån, han har flyttat. Vilket är en helt annan sak.

”Lena Thorén i Lerum följer läget i Afghanistan med oro. De senaste sex åren har hon varit extramamma åt Ali som kom hit som ensamkommande. Nu är han i Kabul för att hälsa på sina småbröder och kommer inte därifrån.”

”Som vikarierande språklärare på gymnasiet har Lena Thorén kommit i kontakt med flera ensamkommande pojkar från Afghanistan. Ali har blivit som en familjemedlem och hon följer spänt läget i Kabul.”

Jag säger inte att det pågår några oegentligheter mellan henne och Ali, men det känns ändå väldigt oetiskt. Som lärare ska man förhålla sig professionell och inte ta med eleverna hem till sig. Det blir kletigt och smetigt med alla dessa ”extramammor” som på ålderns höst skaffar sig nya familjemedlemmar och ”extrasöner”.

Har man som äldre kvinna en vild och svårhanterlig omvårdnadslust så kanske man kan engagera sig i ett katthem eller besöka ett äldreboende för att muntra upp gamlingarna istället för att ta sig an afghanska ”pojkar”.

UD har avrått från resor till Afghanistan sedan 2006. Något som tydligen inte gäller de som ”flytt” från landet och vill kvista över för att hälsa på sina bröder.

”– Jag kan inte säga att jag var glad över att han skulle åka. Men samtidigt förstår jag att han ville återse sina bröder, de enda han har kvar. säger Lena Thorén.”

Här har nog den goda Lena inte riktigt tänkt till. Fann hon det aldrig märkligt att hennes Ali kunde återvända till landet han ”flytt ifrån för sitt liv”?

Den jag har minst att säga något om är Ali själv. Han vet att ”Anything goes” i Sverige. Både han och vi vet att han saknade asylskäl men han fick ändå stanna här med permanent uppehållstillstånd. Han listade ut att Sveriges migrationslagar inte är något annat än en juridisk kuliss som man helt kan bortse ifrån. Så honom klandrar jag inte. Han spelar bara spelet.

Han vet också att i Sverige reagerar myndigheterna inte på att man åker ”hem” till det land man påstår sig ha flytt ifrån. Nu råkade han bara ha lite otur eftersom talibanerna tog över landet precis när han var där på semester. Han kanske blir en av alla ”svenskar” som Ann Linde nu kämpar för att ”evakuera”.

Man kan lätt finna fem fel i TV4-inslaget. När det gäller Sverige som helhet så räcker det inte ens med ”Finn 15 000 fel”. Allt har gått totalt överstyr.

Birgitta Sparf