BIRGITTA SPARF: Forex bjuder på roliga historier

Jag fick mycket vänlig och god service i telefon av Forex Bank när jag behövde 60 st 20-kronorssedlar till en speciell present. De övriga bankerna kunde inte hjälpa mig, de hanterar inte pengar.

Servicen på Forex lilla glugg på Götgatan, där min beställning skulle finnas för avhämtning, var dock inte lika imponerande. En hårdsminkad brud i 25 årsåldern med ursprung i mellanöstern och läppar sprängfyllda av silikon sitter i luckan och stirrar på sin datorskärm. Det är bara jag i den lilla lokalen så jag går fram till henne och säger:

– Ja hej! Det ska finnas ett…

Hon sätter upp en hand i luften:

– Ett ögonblick! Sedan fortsätter hon att stirra på skärmen i två minuter till innan hon bevärdigar mig med en blick.

Följande bisarra konversation utspelar sig:

– Det ska finnas ett kuvert till mig för avhämtning här, namnet är Sparf.

– Ett kuvert?!?

– Ja, med beställda pengar i.

– Pengar?!?

Jag ser mig om i lokalen. Är detta ”Dolda kameran”?

– Ja, 20-kronorssedlar.

– 20-kronorssedlar?!?

Jag byter taktik, från mycket vänlig till giftigt sarkastisk. Vill hon leka lekar såg gärna för mig:

– Du, jag märker att du ställer dig totalt oförstående till vartenda ord jag säger. Föreligger det ett språkproblem? Har jag gått fel, eller hanterar ni pengar här? Detta är väl Forex? 20-kronorssedlar är en del av den svenska valutan och motsvarar ett värde om 20 kronor. Jag har ringt och beställt 60 stycken sådana och de ska finnas här för avhämtning!

Hon stirrar trött och dumt på mig, håller upp handen igen och upprepar sitt ”Ett ögonblick!” och glor lika trött och dumt på skärmen igen en bra stund. Utan ett ord lämnar hon sin stol och försvinner utom synhåll för att sedan komma tillbaka med en bunt sedlar med en gummisnodd runt och en liten ordersedel.

Hon:

– Legitimation!

Hon studerar mycket ingående mitt körkort, suckar, börjar knappa på datorn och glo på skärmen igen. Sedan:

– Vi tar en växlingsavgift på 150 kronor när vi växlar valuta.

– Det gör ni säkert, men den här gången växlar du ingen valuta. Jag betalar med svenska pengar för svenska kronor. Enligt den jag pratade med på ert huvudkontor här i Stockholm så tar ni en serviceavgift om 28 kronor för det här.

– 28 kronor?!? Vem sa det? Vem har du pratat med?

– En mycket vänlig tjej, jag har tyvärr inte hennes namn men det har säkert du om du tittar igen på skärmen, det är hon som har lagt beställningen.

– Vi tar 150 kronor i växlingsavgift! Hon måste ha missförstått.

– Du, ta vad du vill i avgift. Bara så att både du och jag slipper ur den här mycket plågsamma situationen så fort som möjligt!

– Ja tar inte vad jag vill, vi har en avgift på 150 kr när vi växlar valuta.

Jag betalar 1 350 kr för 1 200 kr, i svenska pengar med mitt bankkort. Hon skjuter sedelbunten och mitt körkort genom luckan, utan ett ord.

Jag:

– Då tackar jag så hjärtligt för den fina service jag fick av dig. Den var så perfekt att jag kommer att kontakta Forex huvudkontor och berätta om dig!

Hon glor dumt på mig igen, säger inte ett ord utan återgår till att stirra på sin datorskärm…Sedan förstår jag ju att jag hade en jävla tur som fick ut pengarna. Det stod naturligtvis Sparv på beställningen och Sparf på mitt körkort. Undrar varför hon inte reagerade på det, med all sin skarpsynthet?

Hur som helst, jag fick i alla fall en rolig historia att berätta! 😃😄😁😆😂

Birgitta Sparf