BIRGITTA SPARF: Direkt plågsamt!

Direkt plågsamt var det att lyssna på regeringens företrädare på presskonferensen om läget i Afghanistan i söndags. Morgan Johansson stod som vanligt och blåljög så honom orkar jag inte ens nämna. Värst denna gång är utrikesminister Ann Linde.

Talibanerna intar nu slutligen Kabul och presidenten har flytt landet. Vi snackar alltså om talibaner här, hardcore islamister med mål att återta de delar av samhället och landet som de gradvis har fått träda tillbaka från under 20 års tid på grund av militära styrkors framgångar från väst.

Nu återtar alltså talibanerna i rask takt förlorad mark och återerövrar landet. Alla miljoner, biljoner, triljoner dollar som väst har lagt ner på landet var totalt bortkastade. Mängder av förspillda människoliv dessutom, till ingen som helst nytta.

Ändå står Ann Linde och förklarar att Sverige kommer att fortsätta med sitt bistånd dit. Hon pratar om förhandlingar och säkra kanaler för våra svenska skattemiljarder, inte en krona ska gå till talibanerna försäkrar hon.

Hon hävdar att flickor ska kunna få fortsätta att gå i skolan och leva som fria individer, precis som deras mödrar ska kunna vara fria och självständiga i Afghanistan genom Sveriges försorg.

Hennes totala brist på verklighetskontakt är direkt plågsam och upprörande. Hennes inbilskhet, hennes storhetsvansinne och hela regeringens syn på sig själva som avgörande för Afghanistans framtid får det att vända sig i magen på mig.

Om de kan gå ut med en sån här presskonferens, som till stora delar handlar om hur man ska få hem ambassadpersonal och lokalanställda, men samtidigt hävdar att Sverige kommer att se till så att kvinnors frihet och rättigheter kommer att bibehållas och förstärkas befäster enbart bilden av Sverige som ett land vacklande på det totala vansinnets och ruinens brant.

De militära styrkorna från USA och övriga väst har dragit sig tillbaka. De har försökt, men det gick inte. Det var dömt att misslyckas redan från början. Den enda insats som nu återstår är att Ann Linde åker ner iklädd förkläde, utrustad med en stor penningsäck och ett fat baklava:

-Vassegoa och ta för er, kära talibaner! Jag tänkte att vi skulle kunna ta och snacka lite om flickors och kvinnors situation här i landet nu när det är ni som styr igen!

Jag upprepar, detta är direkt plågsamt att se!

Från regeringens hemsida:

”Afghanistan är sedan 2013 det största mottagarlandet för svenskt bistånd. Sverige har gjort ett politiskt åtagande att bidra med 8–8,5 miljarder kronor i utvecklingssamarbete under 2015–2024. Biståndsstrategin för 2021–2024 omfattar 3 288 miljoner kronor SEK. Biståndets fokus är på mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet, utbildning, hälsa, fred och ekonomisk utveckling med fokus på miljömässig hållbarhet.”

Birgitta Sparf