BITTE ASSARMO: Sommarutflykt – Besök Myskoxcentrum i Härjedalen

År 1971 vandrade fem myskoxar från Dovrefjell i Norge ut på vandring. När de kom till fram till sjön Rogen i västra Härjedalen slog de sig ner och etablerade en ny hemvist. Flocken bestod av en tjur, två kor och två kalvar och växte under kommande år till sig och bestod som mest av över 30 djur.

Sedan dess har flocken på nytt minskat, och för att freda de få djur som återvänt till Sverige, sedan de utrotades för omkring 10 000 år sedan, har man inrättat Myskoxcentrum i Tännäs i Härjedalen. Hägnet invigdes 2010 och syftar till att bevara den vilda myskoxstammen i Sverige, men också att ge människor en möjlighet att se detta urtidsdjur på närmare håll och lära sig mer om det.

Myskoxcentrum är väl värt ett besök för dig som har vägarna förbi Härjedalen i sommar! All information du behöver innan besöket hittar du på hemsidan.

Bitte Assarmo