MOHAMED OMAR: Svensken Max von Sydow utsedd till bäste yellowface-skurken

I torsdags (5/8 2021) uppmanade jag Det Goda Samhällets läsare att utse den bäste yellowface-skurken. Jag ställde samma fråga till mina och DGS följare på sociala medier: Facebook, Instagram och Twitter.

Vad är yellowface?

På sajten ”Bilders makt. Kunskapsbank om rasistiska stereotyper” definieras ”yellowface” som ”en kroppsförvandlingsteknik där en icke-asiatisk, oftast vit, skådespelare iscensätter en stereotyp representation av ’en asiat’ med hjälp av smink, kläder, gester och språk.”

Sajten innehåller mycket intressant och nyttigt om stereotyper i populärkulturen, men jag saknar information om stereotypa framställningar av olika europeiska nationaliteter, till exempel italienska gangsters, engelska snobbar och preussiskt stela tyskar…

Vinnare i omröstningen av den bäste yellowface-skurken är Max von Sydow!

Max von Sydow spelade kejsar Ming i filmen Flash Gordon (1980).

Resultatet förvånar mig inte. Det är naturligt att svenskar skulle rösta på en svensk skådespelare. En läsare kommenterade:

”Jag är ju som svensk lite partisk – Max von Sydow alla gånger…”

De fem kandidaterna till titeln ”Bäste yellowface-skurk” var:

1 Joseph Wiseman (1918-2009) som dr Julius No

2 Christopher Lee som Fu Manchu

3 Boris Karloff som Fu Manchu

4 Max von Sydow som kejsar Ming

5 John Bennett som Li Hsien Chang

Tobias Hübinette, forskare i ras- och vithetsstudier, kommenterade Max von Sydows roll som kejsar Ming i ett inlägg på sin blogg den 16 mars 2020: ”Max von Sydow var en av flera svenskar som spelade asiater i ’yellowface’”.

Hübinette skriver:

Märkligt nog har flera svenskar som likt von Sydow gjorde (super)karriär i den amerikanska filmindustrin spelat asiater i ”yellowface”. En av dem var Nils Asther som spelade asiat i filmer som The Bitter Tea of General Yen (1933) och inte minst Warner Olund eller Verner Öhlund som både spelade de asiatiska karaktärerna Fu Manchu och Charlie Chan.

Det var för övrigt flera av Det Goda Samhällets läsare som röstade på Verner Öhlund, trots att han inte fanns med bland de fem alternativen. Han verkar fortfarande populär.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar