MOHAMED OMAR: Vem är den bäste yellowface-skurken?

På sajten ”Bilders makt. Kunskapsbank om rasistiska stereotyper” definieras ”yellowface” som ”en kroppsförvandlingsteknik där en icke-asiatisk, oftast vit, skådespelare iscensätter en stereotyp representation av ’en asiat’ med hjälp av smink, kläder, gester och språk.”

Sajten innehåller mycket intressant och nyttigt om stereotyper i populärkulturen, men jag saknar information om stereotypa framställningar av olika europeiska nationaliteter, till exempel italienska gangsters, engelska snobbar och preussiskt stela tyskar.

I artikeln om yellowface läser jag:

Under 1900-talet och fortfarande idag, iscensätts stereotyper ofta som ”yellowface” i form av den ondsinte superskurken med magiska krafter…

När jag klickar på ordet ”superskurken” kommer jag till en annan artikel på samma sajt: ”Den demoniserande stereotypen – den ’asiatiska’ superskurken”.

I den västerländska populärkulturens serier, böcker och filmer återfinns den stereotypa ”österländska” skurken, vars mordiska karaktär och världsomspännande brottssyndikat hotar den västerländska civilisationen. Under hela 1900-talet och fortfarande i dag återskapas den stereotypa superskurken…

I artikeln kan man läsa om en av mina favoritsuperskurkar: Fu Manchu.

1913 skapade den brittiska författaren Sax Rohmer karaktären Fu Manchu, vars brottslighet var helt och hållet fokuserad på att förstöra västvärlden genom droghandel, slavhandel med vita kvinnor och en kombination av gifter, magi och våldsamhet.

Sax Rohmer (pseudonym för Arthur Henry Sarsfield Ward, 1883-1959) skrev flera populära berättelser om Fu Manchu mellan 1913 till 1959.

James Bonds skapare Ian Fleming var påverkad av Rohmer. Det märks tydligt i romanen Dr. No från 1958, som jag läste nyligen. Jag såg även om filmatiseringen av boken från 1962 – den första Bondfilmen – eftersom jag skulle prata om den på podden Tankar från framtiden.

Likheten mellan Bondskurken dr Julius No och Sax Rohmers Fu Manchu är slående. Dr No har sitt högkvarter på en fiktiv ö i Västindien. I Rohmers roman The Island of Fu Manchu (1941) har Fu Manchu, som också tituleras doktor, sitt högkvarter på Haiti. Det finns fler likheter som vi inte behöver gå in på här.

Dr No är dock inte helkines: hans far var en tysk missionär. I romanen beskrivs han ändå som ”gul” och i filmen är skådespelaren Joseph Wiseman sminkad för att se ”snedögd” ut. Man kanske kan kalla det en lightform av yellowface.

Det finns yellowface-skurkar på film som är betydligt ”gulare” och mer karikatyrmässiga. Min egen favorit är Christopher Lee i rollen som Fu Manchu i filmerna The Face of Fu Manchu (1965), The Brides of Fu Manchu (1966), The Vengeance of Fu Manchu (1967), The Blood of Fu Manchu (1968), och The Castle of Fu Manchu (1969).

Jag tänkte att Det Goda Samhällets läsare skulle få rösta om vem som är den bäste yellowface-skurken. Nedan följer de fem alternativen man har att välja mellan:

Joseph Wiseman som dr Julius No

Joseph Wiseman (1918-2009) var en kanadensisk skådespelare. Dr No är hans kändaste roll.

Christopher Lee som Fu Manchu

Den brittiske skådespelaren Christopher Lee (1922-2015) spelade i över 250 filmer från 1947. Några av hans mest kända filmroller är som Greve Dracula i flera filmer, Francisco Scaramanga i James Bondfilmen Mannen med den gyllene pistolen, som trollkarlen Saruman i Sagan om ringen-trilogin och som Count Dooku i två episoder av Star Wars. Lee gjorde rollen som Fu Manchu i fem filmer (se ovan).

Boris Karloff som Fu Manchu

Den brittiske skådespelaren Boris Karloff (1887-1969) är främst känd för rollen som Frankensteins monster. Men han har även spelat Fu Manchu i filmen The Mask of Fu Manchu (1932).

Max von Sydow som kejsar Ming

Den svenske skådespelaren Max von Sydow (1929-2020) spelade kejsar Ming i filmen Blixt Gordon (1980). Han är en grym och despotisk härskare med storhetsvansinne. Han har kinesiska drag, med sneda ögon, slokmustasch och pipskägg. Ming är dock inte kines, nej, inte ens asiat. Han kommer från planeten Mongo.

John Bennett som Li Hsien Chang

Den brittiska teveserien Doctor Who (1963-) handlar om en utomjordisk tidsresenär som kallas för Doktorn (engelska The Doctor) och dennes äventyrliga resor i rums- och tidsfarkosten Tardis. Doktorn har sedan starten porträtterats av inte mindre än tretton olika skådespelare.

I det viktorianska London möter den fjärde doktorn (1974-1981) Li Hsien Chang, trollkarl och ledare för den fruktansvärda kriminella organisationen Tong of the Black Scorpion.

John Bennett (1928-2005) var en brittisk skådespelare.

Det finns många fler roliga yellowface-superskurkar i filmens värld. Men i denna omröstning nöjer vi oss med dessa fem alternativ. Må bäste skurk vinna!

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar