BIRGITTA SPARF: Några av EUs välsignelser

SVT:s inslag ”50-tal bärplockare övergivna i Älvsbyn – barn bor i tält på parkering” (5/8 2021) innehåller absolut allt. Romer från Bulgarien som det är synd om och som blivit ”lurade”, en naiv svensk dam som tycker att det är ”förfärligt hur människor har det” och som åkt till deras läger med kläder och mat (de vill ha cash!), en gråtande romsk kvinna med ett barn bredvid sig som säger att hon blivit lurad, nu vill hon bara hem igen. Plus villrådiga kommunalråd idag och från förra sommaren som måste följa lagen och gå via kronofogde och polis för att få människor avhysta, då från ett obebott hyreshus som de ockuperat.

Detta gäng om 50 personer är enligt SVT ”övergivna” i Älvsbyn. Förra året återfanns de, eller deras landsmän, i Vidsel. De har lockats hit av en person för att plocka bär och tjäna pengar, samma person som högst troligt var inblandad även i det liknande fallet förra året. Förmodligen en landsman, men jag har inte hunnit kolla Flashback så jag vet inte säkert.

Den gråtande kvinnan säger att det inte fanns någonting för dem när de kom fram, inga bostäder, ingenting. De bor på marken i tält utan liggunderlag, visar hon. Redan här väcks många frågor:-

Varför har de tält men inga liggunderlag med sig om de trodde att det skulle finnas bostäder till dem? Vad skulle de med tälten till, om inte bo i dem?

Vidare säger hon att de nu får ”hämta mat från soptunnor”. Märkligt. Vilka soptunnor menar hon? Menar hon skogen runt omkring deras läger som nu har förvandlats till en enda stor soptipp? Se bilderna och i reportagen.

Sanningen är den att de har kört genom hela Sverige i trafikfarliga bilar som nu dömts ut av polisen och belagts med körförbud. Vilket i SVT:s värld är detsamma som att de har blivit ”övergivna” och ”lurade”. Trots att de redan på den punkten är konstaterade brottslingar som aldrig har haft någon som helst ambition att följa några lagar i Sverige.

Socialtjänsten är naturligtvis inkopplad, här finns det möjligheter till stora insatser. Hur mår barnen, hur mår de vuxna? Hur har de det, egentligen?

Om jag får gissa så slutar det hela med att kommunen får betala deras hemresa, enkel biljett på billigast möjliga sätt, samt sanera området på och runt deras läger för mycket stora belopp tagna från de kommunala skattebetalarna.

EU är en välsignelse med sin fria rörlighet. Vi har fått hit romska tiggare, brottslighet i form av stölder och prostitution, romer som kallsinnigt utnyttjar egna och mera svaga från samma grupp samt ren människohandel.

Klicka er fram genom denna länk om de ”övergivna” romerna, den är mycket upplysande om tillståndet i landet och våra myndigheters totala handfallenhet. Myndigheterna följer naturligtvis lagarna, precis som de ska, och lagarna är inte skrivna för att hantera såna här situationer. Att ändra på dem kommer förmodligen att ta minst 15 år. Om de någonsin kommer att ändras i den humanitära stormakten Sverige.

Birgitta Sparf