BITTE ASSARMO: Nadim Ghazales tweets och Morgan Johanssons övertramp

”Kan vi inte ge SD och rassepacket ett landskap, typ Skåne, så de kan stänga in sig och låta oss andra normala leva i fred”

Orden är Nadim Ghazales, den Libanonfödde polisen som haft det så tufft och motigt i det rasistiska Sverige att han idag kan titulera sig ”Polis, föreläsare, skribent, Veckans brott, radiopratare, debattör och samhällsbärare” och även skryta med att han är ”avskydd av kriminella och prisbelönt rasismbekämpare”. Jo jag tackar, jag. Det låter fint när katten skiter, som min mamma brukade säga.

Nadim Ghazale har varit en flitig twittrare genom åren – och som han twittrat sen. Detta är inte det enda stolliga och, för en polis, klart olämpliga tweet som Nadim Ghazale har spottat ur sig. Det är ”SD kan suga inavlade hästpenisar” hit och ”Israel är cancer” dit.

När Tyskland och Argentina möttes i finalen i fotbolls-VM 2014 tog han sig dessutom för att kalla alla svenskar, som höll på Tyskland, för ”rasistsvin”. Den som håller på tyska fotbollslandslaget är alltså per automatik rasist, enligt denne hyllade polis. Det ska jag nog berätta för min man, som är av tysk-romsk härkomst och har hållit på Tyskland sedan koltåldern, för det tror jag inte han har fattat ännu.

Att inte polisledningen har satt stopp antingen för detta absurda twittrande, eller för Ghazales fortsatta karriär inom poliskåren, är i sanning en rejäl miss. Men Ghazale verkar inte särskilt bekymrad över sina bisarra Twitter-attacker. Istället menar han att det är ”hat” att uppmärksamma sådana här gamla tweets mitt under semestern när han vill umgås med familjen och ha det trevligt.

Så värst gamla är dock inte de här tweetsen. De äldsta är skrivna 2014, och liknande dynga skrevs även 2017 och 2018. De är alltså inte alls skrivna i någon ungdomlig förvirring, som Ghazale själv gärna vill att folk ska tro, där han sitter med offerkoftan tätt lindad kring sin späda och sårbara själ. Och han får medhåll av självaste justitieministern.

Jo, du hörde rätt. Morgan Johansson – statsanställd, avlönad av oss alla och ålagd att sköta sitt uppdrag på ett sakligt och objektivt sätt – har tagit ställning för Nadim Ghazale och dennes åsikter.

”Nadim! Det är så här hatarna gör när de försöker komma åt starka företrädare vars åsikter de inte gillar. Det är bara att bortse ifrån” skriver han medkännande till Nadim Ghazale.

Justitieministern kallar alltså folk för ”hatare” för att de med rätta reagerar på det olämpliga i att en polis twittrar nedsättande om människor vars åsikter han ogillar, och kallar Mellanösterns enda demokrati för en ”cancer” och jämför den med IS.

I en introduktion till Den gemensamma värdegrunden för statsanställda står bland annat att läsa att alla statsanställda ska iaktta objektivitet. Allas likhet inför lagen, saklighet och opartiskhet ska iakttas.

På vilket sätt agerar Nadim Ghazale objektivt? På vilket sätt gör Morgan Johansson det?

I skriften finns också en förklaring på vad begreppet objektivitet innebär, som även den mest trögfattade bör kunna förstå.

”Att leva upp till kraven på objektivitet, saklighet och likabehandling förutsätter att du inte låter dina personliga åsikter påverka ditt arbete, inte heller dina sympatier eller antipatier. Professionalitet, d.v.s. kunskap i förening med oberoende, opartiskhet och integritet, ska prägla tjänsteutövningen. Du får aldrig agera så att förtroendet för dig eller för din myndighets saklighet och opartiskhet rubbas.”

Det är uppenbart att varken Nadim Ghazale eller Morgan Johansson har tagit till sig detta. Antingen begriper de inte vad de läst eller så har de inte läst överhuvudtaget. Eller är de så fulla av hybris att de helt struntar i sina arbetsvillkor? Oavsett orsak är de båda två olämpliga på sina poster eftersom deras öppna antipatier mot vissa grupper i samhället skapar otrygghet hos allmänheten.

Värst är ändå Morgan Johanssons övertramp. Han är trots allt justitieminister och en sådan bör ha åtminstone något mått av värdighet och integritet. Men Morgan Johansson har inte ett uns av de kvaliteterna. Gång på gång bryter han mot den saklighet och objektivitet som krävs av en statsanställd. Det här är ju inte första gången han tar ställning för och emot i frågor där han borde vara objektiv. I själva verket knattrar han ur sig så många partiska och osakliga tweets på sin statsrådsmobil att han blivit en tragikomisk följetong på sociala medier.

Den enda anledningen till att han fortfarande sitter kvar på sin post måste alltså vara att inte heller hans chef känner till, eller bryr sig om, kraven på objektivitet och saklighet. Bäva månde Sverige.

Bitte Assarmo