BITTE ASSARMO: Sommarutflykt – I en mördares spår

TURISTA I DITT HEMLAND Är du på Österlen i sommar? Då kan du resa i en mördares fotspår. På Brösarps kyrkogård finns en grav med en inskription som berättar om ett av de mest uppmärksammade – och tragiska – mordfallen i svensk historia:

”Den arma qvinnans böner och tårar rörde dem alls intet”

Jag talar naturligtvis om Yngsjömordet, som begicks i mars 1889 av Anna Månsdotter och hennes son Per Nilsson då de båda tillsammans mördade Pers unga hustru Hanna Johansdotter. Mordet väckte stor uppmärksamhet, dels för att mor och son hade ett incestuöst förhållande, dels för att mordet var så kallblodigt utfört. Och än idag går det kalla kårar utmed ryggraden då man besöker Hanna Johansdotters grav. Tanken på hennes sista stund på jorden är så tung att den väcker sorg i hjärtat än idag, mer än 120 år efteråt.

När Per Nilsson till sist släpptes från Långholmens fängelse 1913 flyttade han tillbaka till trakten och levde ensam och i stillhet till sin död. Men människorna i Brösarp vittnade om att han varje söndag gick till sin hustrus grav och stod där tyst, med böjt huvud, i timmar innan han reste hem igen.

Yngsjömordet har också blivit film två gånger, första gången 1966, med Gunnel Lindblom, Gösta Ekman och Christina Schollin i rollerna som Anna Månsdotter, Per Nilsson och Hanna Johansdotter. På 1980-talet filmades den för SVT i serien Skånska mord, då med Mimmo Wåhlander, Christian Fex och Kajsa Reingart i huvudrollerna. Den har funnits länge, och finns förhoppningsvis fortfarande på SV Play, Öppet arkiv.

Bitte Assarmo