LARS HÄSSLER: SvD profilerar kriminell rasist

Svenska Dagbladet har i sin kulturbilaga den 4 juli profilerat den kontroversielle rasforskaren Tobias Hübinette med en 8-sidig artikel. Reportaget rör huvudsakligen ämnet adoption av barn från de s k u-länderna. Till saken hör att Hübinette, född 1977, själv adopterades från Sydkorea då han var sju månader gammal. Han lär ha hittats på ett tåg. En av hans böcker ”Adopterad – en bok om Sveriges sista rasdebatt” (2021) handlar bland annat om svensk rasism under efterkrigstiden.

Idag är han adoptionspolitiskt aktiv och har en lektorstjänst på universitetet i Karlstad där han forskar om ras och rasism (betald av skattebetalarna). Hübinette var med och grundade ”Expo” och var tidigare en del av den autonoma vänstern med anarkister, syndikalister och vad som senare kom att bli AFA.  I Expo har han bland annat kartlagt nynazister och skinheads, han har skickat brev till deras föräldrar och arbetsgivare för att förstöra deras liv, något som är olagligt. För detta dömdes han för ofredande.  

Tobias Hübinette uppger att han kunde namnen utantill på merparten av de ledande medlemmarna i Sverigedemokraterna, deras personnummer, var de bodde, om de hade barn och vilka deras föräldrar var. Han avlyssnade till och med deras personsökare. Efter en intern konflikt slutade han senare på Expo. Förutom att stå långt till vänster är han även kritisk mot adoptionsindustrin och även mot kapitalism och kolonialism.  

I tio år var han gift med en kvinna. Deras skilsmässa resulterade i att Hübinette fick ett raseriutbrott och tände på hennes kläder. Därefter åkte han till exhustruns pojkväns bostad där han hällde tändvätska på dörren. För detta dömdes han till två månaders fängelse för olaga hot och allmänfarlig vårdslöshet. Ett år senare leder liknande händelser till att Tobias Hübinette döms till skyddstillsyn för olaga hot och skadegörelse. 

Hübinette forskar sålunda om ras och rasism. Själv är han olycklig som adoptivbarn och känner sig utanför samhället, detta trots att han i Sverige fått alla möjligheter att utbilda sig (vilket han uppenbarligen gjort) och får leva att anständigt liv (till skillnad från ett osäkert som övergivet barn i Korea efter kriget där). Han har uppenbarligen dragit på sig en offerkofta och kompenserar sin olust genom hat mot den vita rasen. Själv är han nämligen paradoxalt nog en av de värsta rasisterna som vårt land har, hans hat är enormt. Han har bland annat skrivit:

Den vita rasen är underlägsen på alla tänkbara plan. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället… Sverige är ett land i rasligt fritt fall, en nation där icke-vita svenskar skrivs ut ur svenskheten och drabbas av en systematisk rasdiskriminering på samhällets samtliga områden.   

Hade en svensk person gjort ett liknande horribelt uttalande mot en utomeuropeisk person hade han gripits och dömts för hatbrott. Men mot den vita rasen gäller inte hatbrott i Sverige. Bortsett från hatet kan man filosofera över vad den vite mannen åstadkommit under de senaste 200 åren: ångmaskinen, bilen, flygplanen, atomkraften, rymdresor och internet. Det vill säga alla uppfinningar och bekvämligheter som gjort att Hübinette fått leva ett bekvämt liv istället för att kanske vara fjättrad vid en åker.

Att SvD gör ett stort reportage om honom med betoning på adoptivfrågan är i och för sig inget fel, men att utelämna hans rashat mot vita personer är beklämmande. Hübinette uppger att han skulle må bättre av att bo i Korea, att han skulle blir lugnare där. Det vore sannerligen ingen förlust för Sverige om han gjorde slag i saken och flyttade. 

Lars Hässler