BITTE ASSARMO: Du, Mikael Damberg – fler svenskar än du anar längtar efter extraval

”Det var nog många svenskar som inte hade förväntat sig att Vänsterpartiet skulle rösta på Sverigedemokraternas misstroende och därmed skapa en regeringskris mitt nu inför sommaren.”

Det är Mikael Dambergs ohederliga kommentar till det historiska nederlaget då hans regering fälldes i en misstroendeförklaring efter en omröstning med det talande och tydliga resultatet 181 mot 109 röster. Ursäkta mig, men har jag missat något här? Hade inte Nooshi Dadgostar sagt redan på ett tidigt stadium att hennes parti inte kunde acceptera Socialdemokraternas nyliberala tango med Annie Lööfs arbetarfientliga centerparti? Så var kom Sverigedemokraterna in i Vänsterpartiets beslut? Anser Mikael Damberg att Dadgostar är oförmögen att fatta egna beslut och att han, i egenskap av lätt grånad socialdemokrat, måste mansplaina politiken för henne?

Ja. Det tror jag att han anser. Jag tror att både han och Löfven har svårt att tolerera att en ung kvinna efterträder den lismande Jonas Sjöstedt. Att hon dessutom går sina väljare till mötes istället för att slicka Löfven i ändan gör naturligtvis det hela etter värre.

Att Damberg drar in Sverigedemokraterna i Dadgostars beslut beror förstås på att han tror att det fortfarande går att stigmatisera människor med SD-associationer. Men det där är gammal skåpmat nu och Nooshi Dadgostar låter sig inte skrämmas. Hon vågar tänka själv, utan att sätta SD i fokus.

Det är nog det som retar Socialdemokraterna allra mest. Själva har de ju inte gjort annat än förhållit sig till SD de senaste åren – de har knappt fattat ett enda beslut eller kommit med ett enda förslag utan att ha SD för ögonen. Om Jimmie säger ditt, så säger Stefan datt, oavsett vad det handlar om. Det är klart att det måste vara tärande för ett parti vars enda politiska agenda numera är att hålla sig kvar vid makten.

Mikael Damberg kan lägga pannan i hur djupa veck som helst, men när han intervjuas av Expressen TV lyser desperationen igenom de inövade poserna. Han nästan stammar när han förklarar att allt är Dadgostars fel och att hennes agerande ”lett till en ganska stor effekt på… på… på… ett kaotiskt politiskt klimat… eh… som kanske inte är så lätt att reda ut s’att eh… jag tror att alla partier bör fundera på hur man är konstruktiv idag för att se till Sverige också kan ha en regering och att vi kan komma framåt.”

Det där kaotiska politiska klimatet beror förstås på honom själv och hans ministerkollegor och inte på riksdagens misstroendevotum. Men det skulle han aldrig erkänna. Frågan är om han ens inser det själv. Därför är det nästan rörande när Expressens reporter frågar om vad Damberg och hans partikamrater själva lärt sig av det som hänt, och om de kommer att vara lite mer ödmjuka framöver. Som om det ordet överhuvudtaget ingår i den socialdemokratiska vokabulären, och som om Mikael Damberg vet vad det betyder.

Det vet han inte. Och han svarar naturligtvis inte på frågan. Däremot svamlar han förstås om hur jättejättebra Löfven och regeringen har lyckats. Riktigt hur desperat han är framgår dock först mot slutet av intervjun när han, nu med omtänksamt och nästan faderligt tonfall, säger:

”Ja tror de flesta svenskar hade sett fram emot å fira midsommar, titta på… kanske… Sverige kommer till åttondelsfinal å så… De e de fokus svenska folket har. Ja, jag tror inte svenska folket hade… var förberedd på politiskt kaos å kanske ett extraval i höst.”

Du, Mikael, vet du vad jag tror? Jag tror att fler svenskar än du kan ana är glada över ditt och din regerings fall och att tanken på ett extraval får dem att fira midsommar med större glädje än vanligt. Luttrade av din regerings makthunger anar nog de flesta att herr Löfven kommer dragande med talmansrundor istället för extraval när sjudagarsfristen är över. Men några dagar till kan de ändå drömma.

Bitte Assarmo