MOHAMED OMAR: Karl Marx uppkallade sin son efter Guy Fawkes

Guy Fawkes-masken har blivit en internationell protestsymbol som används av folk som anser sig stå i opposition till systemet. Förlagan till masken kommer från filmen V for Vendetta (2005) som i sin tur bygger på en tecknad serie av den brittiske serieförfattaren Alan Moore.

Serien publicerades först av Quality Communications i tidningen Warrior (1982–1985) och senare av DC Comics (1988–1989). Den har sedan dess tryckts om upprepade gånger som samlingsalbum.

Hjälten i Alan Moores berättelse, kallad V, bär en Guy Fawkes-mask. Den verklige Guy Fawkes (1570-1606) var en av de katolska konspiratörerna som försökte lönnmörda Jakob I av England genom att spränga det brittiska överhuset i Westministerpalatset. Händelsen kallas ”krutkonspirationen år 1605”.

Karl Marx beundrade Guy Fawkes. Han uppkallades nämligen sitt fjärde barn efter honom. Året var 1849 och Marx hade flytt från Frankrike till England. Jag hittade uppgiften i Per Månsons bok Karl Marx – en introduktion (1993):

Det enda land som var möjligt att åka till var England, som var relativt opåverkat av revolutionen och dit for tusentals flyktingar. Marx trodde när han kom i slutet av augusti 1849 att vistelsen i London skulle bli mycket kort, eftersom han och många andra flyende revolutionärer trodde och hoppades att revolutionen snart skulle bryta ut igen. Helt utfattig levde familjen i ett rum. Där föddes det fjärde barnet den 5 november, en pojke som fick namnet Edmund Heinrich Guy. Det sista namnet fick han eftersom han föddes på Guy Fawkes Day då engelsmännen firar ett attentatsförsök mot Towern 1605. (s. 28)

På nätet hittade jag en självbiografisk anteckning av Marx hustru Jenny Marx: ”En kort konturteckning av ett händelserikt liv” (1865).

Så här skriver Jenny Marx om den fjärde sonens födelse:

Men naturligtvis accepterade Karl inte en sådan landsflykt. Jag packade än en gång mina jordiska ägodelar för att söka en tryggad fristad i London. Karl skyndade dit före mig och tog kontakt med Blind. Också Georg Weerth for senare dit. Det var han som tog emot mig när jag anlände till London, sjuk och utmattad och medförande mina stackars förföljda små barn. Han lyckades skaffa bostad åt mig i ett pensionat vid Leicester Square som tillhörde en skräddarmästare. Vi sökte intensivt efter en större bostad i Chelsea, ty timmen nalkades då jag måste ha ett lugnt tak över mitt huvud. Den 5 november, när människorna utanför ropade: ”Guy Fawkes for ever!”, små utklädda pojkar red fram ute på gatorna på sinnrikt konstruerade riddjur och allt var ett enda tumult, föddes min stackars lille Heinrich. Vi kallade honom lille Fawkes, för att hedra den store konspiratören.

Guy Fawkes var en fanatisk katolik som stred för Spanien i det åttioåriga kriget för att nedkämpa protestantismen i Nederländerna. Han försökte även förgäves få spanskt stöd för att starta ett katolsk uppror i England.

Fawkes och de andra konspiratörernas mål var att åter sätta en katolsk kung på Englands tron.

Marx beundran för Guy Fawkes kan knappast ha berott på konspiratörens övertygelse och politiska mål, utan snarare hans metoder.

BILD: Stillbild ur filmen V for vendetta (2005).

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon.

Mohamed Omar