BITTE ASSARMO: Från klimat till mat – nu vill Greta och hennes föräldrar styra över vad du äter

”Greta Thunberg utmanar våra matvanor” trumpetade Aftonbladet ut i en artikel nyligen. Nu ska flickan med flätorna ta steget från klimat till mat, och börja hytta med lilla pekfingret åt de dumma vuxna som äter fel. Eller är det kanske mamma Malena och pappa Svante som regisserar föreställningen?

Greta Thunbergs föräldrar har alltid framhållit att hela idén med skolstrejker för klimatet är Gretas egen idé. De har hela tiden låtsats att det var en slump att skolstrejken startade samma vecka som de släppte en bok om familjen och har envist förnekat sambandet mellan dottern och PR-mannen Ingmar Rentzhog. Jag har aldrig trott på det. Jag tror tvärtom att både mamma och pappa har stor makt över sina döttrar och har minst ett finger i varenda liten pajdeg, för att uttrycka det på svengelska.

Nu när Greta Thunberg har skällt ut hänförda ledare över större delen av världen (förutom de ledare som skulle behöva en åthutning) är klimatet inte längre lika lukrativt för familjen. Dags då att starta ett nytt projekt och från klimat till mat är steget inte särskilt långt.

”Sättet vi producerar mat på – vi föder upp djur för att äta, tar mark i anspråk för att odla grödor för att föda de djuren – om vi fortsätter så kommer både marken och maten att ta slut” säger Greta till Aftonbladet och ”framhåller att en övergång till en växtbaserad diet kan minska koldioxidutsläppen med åtta miljarder ton varje år”.

Självklart frågar inte journalisten varifrån Greta fått dessa uppgifter. Sådant frågar man helt enkelt inte Greta Thunberg om. Man kan ju inte kritisera en ung kvinna som utsetts till guru för en hel värld, sådant passar sig inte. Här gäller således två enkla regler. Paragraf 1: Greta vet. Paragraf 2: När Greta inte vet träder paragraf 1 automatiskt i kraft.

Det finns naturligtvis mycket att kritisera när det gäller djurhållningen i vår tid. Inhuman stordrift, som sker utan respekt för vare sig djur, natur eller människor, där djuren lider från födsel till slakt är sannerligen ingenting att yvas över. Så vill familjen Greta börja propagera för en bättre och mer naturlig djurhållning har de absolut min välsignelse.

Det tycks dock inte handla främst om det, utan om att propagera för växtbaserad kost. Men det finns ingenting onaturligt med att föda upp djur för att äta dem. Så har människan gjort åtminstone sedan hon lämnade jägar- och samlarkulturen bakom sig och blev bofast, och fram till relativt modern tid så levde en stor del av befolkningen även här i Sverige på mindre lantbruk där både djurhållning och odling skedde på ett humant och, som det idag kallas, ”klimatsmart” sätt.

När politikerna, i sin outsägliga vishet, beslutade sig för att kväva den lilla människans möjlighet att leva på sitt lantbruk för att värva arbetare till industrin gick det naturligtvis snett på många vis. Men det är en annan sak.

När medierna nu börjar lyfta Greta som matguru så förstår man redan vad som kommer att ske. Nya resor till när och fjärran, fler dramatiska utspel inför världens ledare (förutom inför de ledare som skulle behöva en utskällning) och så Gretas klimatsmarta kokbok där pärmen pryds av en allvarsam Greta, sannolikt fortfarande späd nog att sitta i mamma Malenas knä, och insidan fylls med nässelsoppa och annat som familjen Ernman-Thunberg tror är nytt men som folk kokade långt innan ”klimatsmart” var ett ord.

Kritikerna kommer inte längre att enbart kallas ”klimatförnekare” utan får sannolikt fler nedsättande etiketter. Matförnekare kanske? Grönsaksförnekare? Växthatare? Det ska bli intressant att se vad de Greta-vurmande sensationsjournalisterna hittar på. Intressant men också en smula olustigt.

Bitte Assarmo