MOHAMED OMAR: Facebook är döende

Redan för tio år sedan kände jag på mig att Facebook var döende. Mina barn var totalt ointresserade av plattformen. Det var jag som skapade sönernas konton för att de skulle kunna gå med i spel- och sportgrupper. Ingen av mina fyra barn har dock någonsin frivilligt använt Facebook.

När jag tittade på deras vänners konton upptäckte jag att de också var sovande. Förmodligen hade de startats av föräldrarna. Det fanns någon bild från då vännerna var 12 år, sen inget mer.

Barn och ungdomar har lämnat Facebook. Det är inte coolt att hänga där. De unga använder framför allt Instagram och Snapchat. Instagram för att visa upp sig själva, ett skyltfönster, och Snapchat för att kommunicera. Mitt intryck är att nästan ingen under 40 är engagerad på Facebook.

Jag fortsatte att facebooka av gammal vana. Jag hade visserligen ett Instagramkonto sedan några år tillbaka, men behandlade det styvmoderligt. De senaste veckorna har jag dock slutligen bestämt mig för att prioritera Instagram. Jag kommer så klart fortfarande ha kvar mitt Facebookkonto och min Facebooksida Antikalifen. Jag har sammanlagt omkring 14,000 vänner och följare (dock förekommer säkert en hel del överlappning). På Instagram har jag bara strax över 700.

Men det verkar gå superfort att bygga upp sin profil på Instagram. Sedan jag började bli aktiv för omkring tre veckor sen har jag ökat med mer än 300 följare, alltså 100 per vecka. Många av dem är ungdomar. Instagram är helt enkelt en bättre plattform för oss som vill bilda opinion och förändra samhället och kulturen.

Massinvandringen och islamiseringen är två frågor som engagerar mig. De kritiska perspektiven behöver större spridning.

Hashtaggar funkar inte på Facebook. Om du recenserar en Spidermanfilm på Instagram och hashtaggar #spiderman, #marvel, #superheromovies med mera, kan du vara säker på att få likes och följare från tidigare helt okända konton som upptäckt dig genom hashtaggarna. Om du gör samma sak på Facebook, händer ingenting. Därför är Instagram betydligt bättre om man vill bredda sin publik.

Att podda om film kan vara ett sätt att nå ut med politiska budskap till nya människor. De är intresserade av filmen och klickar på länken. En bit in får de kanske sedan bekanta sig med kätterska tankar om mångkultur, islam, klimatet, invandring, feminism med mera.

Att börja en påverkansoperation med att hålla upp ett plakat där det står ”Jag är invandringskritiker” är inte så smart. Det vet pk-isterna, de progressiva, eller vad man nu vill kalla dem. Därför satsar de stort på att påverka folk genom underhållning.

Varför föredrar de unga Instagram framför Facebook? Ja, varför föredrar vissa Nike framför Adidas? Har Nikekläderna bättre kvalitet? Varför vissa varumärken lyckas bättre än andra behöver inte alls handla om funktionalitet och kvalitet. Det handlar nog mest om coolhet, tror jag. Vad som är inne. Facebook känns förlegat. Det är föräldrarnas plattform.

Det är möjligt att en ryggsäck är mer praktisk än en axelremsväska när du ska gå och handla. Men ryggsäcken kanske inte passar din look. På samma sätt är det möjligt att Facebook är bättre på vissa saker än Instagram, men ungdomarna kommer inte lyssna på sådana argument.

De unga, så kallade ”zoomers” eller Generation Z, är antingen totalt likgiltiga till Facebook eller så tycker de att plattformen är pinsam. Det betyder inte att de lever mer i ”den verkliga världen” i stället för online. Långt därifrån, de sociala medierna är här för att stanna. De unga lever bara sina onlineliv i andra rum.

Jag tror inte att Facebook går att rädda. De kan hitta på hur mycket nytt som helst för att piffa upp plattformen och göra den coolare. Det kommer inte att locka tillbaka kidsen. Inte så länge de gör det under namnet Facebook. Det är som att PRO skulle anordna danskvällar för ungdomar. Hur många skulle komma?

Trenden ser likadan ut i hela västvärlden. Facebook är döende.

Det Goda Samhället finns på Instagram här

BILD: Ett populärt meme som framställer Facebookgrundaren Mark Zuckerberg som androiden Data i Star Trek.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie) eller bli månadsgivare på Patreon.

Mohamed Omar/Eddie Råbock finns på FacebookVKGABMeweTwitter och Instagram

Mohamed Omar