BITTE ASSARMO: Kan alla flumpedagoger gå och dra något gammalt över sig, tack!

Jag har just tittat på SVT:s dokumentärserie De utvalda barnen, som handlar om Solvikskolan i Järna, antroposofernas flaggskepp. Två av seriens tre avsnitt finns att streama på SVT Play och det har hittills varit en otäck och skrämmande resa in i ett pedagogiskt mörker. Om jag någon gång blivit övertygad om att friskolor är av ondo så är det nu, sen kan alla ivrare av frihet säga vad de vill.

Själv har jag ytterst få egna erfarenheter av antroposoferna. En gång för många år sedan träffade jag en kvinna som arbetade som något slags antroposofisk sjuksköterska, men trots att hon kan ha varit den otrevligaste och mest ointelligenta person jag någonsin råkat på bestämde jag mig för att inte genast döma ut allt som har med Järna-gänget att göra. Nu vete katten.

I dokumentären om Solvikskolan är det tidigare elever som berättar. De vittnar om våld, mobbning, utfrysning och om lärare som kategoriserade elever efter Rudolf Steiners stolliga teorier om sangviniker, koleriker, melankoliker och flegmatiker och dömde dem därefter. Sangviniker ansågs som lite högre stående och flegmatiker var sämst, för man ska vara rörlig och vig om man ska duga åt skolans grundare Pär Ahlbom och resten av flumlärarna.

Pär Ahlbom är ett kapitel för sig. Det är svårt att beskriva honom, och det intryck han ger, utan att riskera att bli arresterad för förtal men jag ska göra ett försök. 88-åringen studsar runt och försöker verka ung och akrobatisk – svingar sig i rep och skrattar högt, gällt och länge. När han vandrar runt i de skollokaler han en gång var med om att grunda ser han sig omkring ungefär som om han inte kan begripa hur fantastisk han är som varit med och skapat något så enastående. Men då han hör om före detta elever som minns sin skolgång som en mardröm hånar han dem med ett varggrin och kallar det ”fejk news”.

Liksom alla avdankade anarkister som inte vuxit ifrån fjortismentaliteten är Pär Ahlbom också tvärsäker på att han är den enda som verkligen förstår hur allt hänger ihop. Traditionell undervisning är rena dyngan, säger han med eftertryck och med alla svärord han bemästrar. Barn ska måla, sjunga, dansa och klättra i träd och svinga sig i rep. Det är ju sånt som Pär själv tycker om. Särskilt det sistnämnda. Att klättra och svinga sig verkar faktiskt tillhöra det allra viktigaste i Pär Ahlboms biodynamiska Järna-tillvaro.

Det budskapet förmedlades uppenbarligen på olika sätt till barnen som, för att bli gillade och accepterade av sina lärare, tog allt större risker när det gällde att klättra högt och kasta sig ut i rep. Resultatet? Betydligt fler ambulansbesök till Solvikskolan än till vanliga skolor.

Det tycker Pär Ahlbom bara är bra. Vem har tagit skada av att skada sig? Hellre en skoltid fylld av hjärnskakningar och skrubbsår än en skoltid fylld av kunskap.

Både Pär Ahlbom och andra lärare och grundare, och även aktiva föräldrar, är mycket tydliga med att Solvikskolan strävade efter att vara ett anarkistiskt alternativ till den traditionella undervisningen – ett slags 68-rörelsens förlängda arm. Ner med kunskapsinlärning och annat trist, fram med samhällsexperimentet och så in med ungarna i skolan – små barn som kan bli försökskaniner för en pedagogik som enbart syftar till att stärka utövarnas redan uppblåsta egon.

Det är samma slags ansvarslösa egotripp som kännetecknade Nationalteaterns experiment med 70-talets tonåringar. Och jag känner bara: lägg ner. Kan alla flumpedagoger bara gå och dra något gammalt över sig, helst igår, och sluta att applicera sina stolligheter på oskyldiga barn.

Jag hoppas dokumentären om den flummiga och världsfrånvända antroposofskolan i Järna drar igång debatten om friskolorna igen. Det sista det här landet behöver är en hoper ideologiskt motiverade friskolor som kör ett hopkok av flumpedagogik och ger fullkomligt fan i om barnen lär sig något eller ej. Jag menar, den kommunala skolan är inte mycket att hänga i granen (och det har den inte varit på decennier), men jämfört med flummet i skolor som Solvikskolan håller den högsta klass. Det vill inte säga lite, det.

Tredje och sista delen av De utvalda barnen läggs upp på SVT Play den 20 maj.

Bitte Assarmo