MOHAMED OMAR: Sluta lalla och börja chilla, Atilla!

I Expressen (10/5 2021) skriver den ”rasifierade” krönikören Atilla Yoldas att ”vita” inte får skämta om språket i teveserien Snabba Cash. Det är typ heligare än arabiska för muslimer.

Sluta lalla, Atilla!

Det är ganska ironiskt att Atilla kallar ”ortenspråket” eller ”blattesvenskan” för ”vårt”. Han skulle med sin feminism och pk:ism knappast platsa i ett mångkulturellt, mångkriminellt gäng.

I sin krönika skriver Atilla att han upptäckt en trend på TikTok och Instagram att göra sig rolig på förortens bekostnad:

”Hur karaktärernas språk, den slang som förenar oss med olika bakgrunder, används av vita människor med syfte att driva och håna.”

Jag har själv gjort mig skyldig till denna hemska synd. Jag gjorde ett kort klipp på YouTube där jag drev med jargongen i Snabba Cash. Ni får förlåta mitt ”skådespeleri”. Jag gör inga omtagningar.

Men jag kanske får göra sådana här klipp? Jag kanske inte räknas som ”vit” eftersom jag har en iransk invandrarpappa? Förresten tycker jag att Atilla själv är ganska ljushyad. Han skulle lika gärna kunna vara grek som turk. Och därmed europé och vit och ”privilegierad” med mera.

Jag begriper ingenting när Atilla skriver att ortenslangen var det ”språk som hjälpte mig hitta en plats fri från rasistiska fördomar…”

Vad är detta för jidder? I vilken ort har Atilla hämtat sina erfarenheter? Jag har aldrig mött så mycket rasism som i våra mångkulturella förorter. Saker som är helt tabu att yttra bland de ”vita” som Atilla klandrar, yttras helt ogenerat av ortengrabbarna.

Den pk-svenniga medelklass som läser Atillas krönikor i Expressen är nog den grupp i Sverige som behöver minst ”antirasistisk” uppfostran.

Om Atilla är bekymrad över rasism bör han försöka nå det mångkulturella folket i orten.

Han säger också andra märkliga saker, som att ortenslangen är så bra eftersom den förenar ord från olika språk:

”Enkla ord som skänkte mig gemenskap i en mångkulturell sfär. Det är ett språk som bygger på integrationen av flera språk, för mig en fantastisk symbol för mångfald.”

Känner inte Atilla till att svennesvensken, standardsvenskan, eller vad man nu vill kalla den, är full av lånord? Ok, han kanske inte värdesätter tyska och franska lånord eftersom de kommer från ”vita” språk. Men vi har redan lånord från språk som Atilla tycks gilla och respektera, som till exempel turkiska och arabiska.

Från turkiskan har vi fått ordet ”kalabalik” och från arabiskan ”amiral”. Finns många fler.

Atilla förfasas över hur ”vita” gör sketcher på sociala medier som kopplar ortenslangen till våld och kriminalitet:

Samtidigt ser jag nu hur den förvrids i sociala medier. Hur kända, vita komiker gör sketcher där orden enbart används som koppling till våld, hot, kriminalitet. Hur vita influencers skämtar på bekostnad av den socioekonomiska utsatthet som serien skildrar.

Tiktoks, Instagram-videor, Facebook-klipp sprids där språket plötsligt används av de som inte drabbas av den systematiska rasism som följer när vi med annat ursprung använder samma ord.

Atilla säger dock ingenting om blattarna som skämtar om svennar och svennighet. Som om inte svennar kan vara ”socioekonomiskt utsatta”. Som om inte svennar kan ha det tufft. Som om inte svennar kan ha växt upp med en ensamstående alkismorsa i ett miljonprogram.

Det finns en profil på TikTok som kallar sig ”Foxy Mama”. Jag tycker hon har komisk talang. Hon är inte ”vit” utan mörkhyad – hon har afrikansk bakgrund – så det kanske är ”halal” för henne att skämta om ortenslangen. Hennes pojkvän ser dock ut som en gammelsvensk…

Hur som helst, här är ett videoklipp där Foxy Mama skäller ut sin kille för att flingorna är slut:

Och här är ett annat videoklipp om när pappa kommer för att ”plocka upp sin son”:

Mitt råd till Atilla är: chilla! Ta det lugnt och var inte ett lättkränkt offer. Vi har skämtat om dialekter och folks sätt att prata i alla tider. Fråga skåningar och smålänningar. Fråga liiidingöborna.

För övrigt anser jag att Foxy Mama och hennes vita pojkvän är roliga!

Läs min recension av Netflix teveserie Snabba Cash här

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie) eller bli månadsgivare på Patreon.

Mohamed Omar/Eddie Råbock finns på FacebookVKGABMeweTwitter och Instagram

Mohamed Omar