MOHAMED OMAR: Jag vägrar att spela galen

Om jag kommer till akuten med ett bortskjutet ben, då får inte vårdpersonalen kalla mig enbent om jag själv tror att jag har kvar mina båda ben. Det skulle kunna kränka mig eller göra mig ledsen. Personalen måste bemöta mig – inte så som jag är i den objektiva verkligheten – utan så som jag inbillar mig att jag är.

Ja, ungefär så vansinnigt ska det numera gå till i vården. Det är intrycket jag får när jag läser en sida på webbplatsen Vårdguiden som ger rådet till personalen att undvika ordet ”kvinna”.

Vårdguiden drivs av Inera AB, ett företag som gemensamt ägs av bland andra Kommuner och Regioner (SKR).

Så här står det:

Undvik ordet kvinna för att beskriva att kroppar ser ut på vissa sätt.

Ta bort eller skriv om

Exempel:

En del (kvinnor) som har haft ätstörningar får återfall under graviditeten.

Många (kvinnor) är oroliga inför en förlossning.

Varje år får närmare 10 000 (män) personer i Sverige prostatacancer.

Be granskaren konkretisera

Ibland pekar granskaren ut kön utan att förklara varför. Ställ då frågor för att komma fram till vad det faktiskt handlar om. Ofta finns det en minsta gemensam nämnare, som till exempel kroppsdelar eller hormoner.

Ibland går det inte

Det kan hända att det blir för obegripligt att ta bort ord som man eller kvinna i vissa texter. Då kan vi skriva ut orden för att så många som möjligt ändå ska kunna ta till sig texten. I så fall gör vi ordet klickbart och länkar till följande disclaimer.

Ordet kvinna bör alltså undvikas, för att till exempel inte kränka gravida kvinnor som inbillar sig att de är män.

Sedan när blev vårdens uppgift att underblåsa människors vanföreställningar? Borde inte vård och medicin vara områden som styrs av rationalitet och vetenskap?

Ska nu ordet kvinna tabubeläggas på samma sätt ”n-ordet”? Förmodligen är det långt kvar innan vi kommit dit, men riktningen oroar. Man är på något sätt suspekt om man talar om att kvinnor menstruerar och kvinnor föder barn. Någon ”vaken” och ”upplyst” och oerhört ”hänsynsfull” person kan ju invända: ”Hur vet du att hon är en kvinna?”

Där är vi alltså nu. I de lättkränkta dårarnas våld. Regeringen pratar om att förbjuda ”rasistiska organisationer”. Kanske är nästa steg att förbjuda ”sexistiska organisationer”? Det vill säga organisationer som pratar naturligt och begripligt om män och kvinnor.

Förr var en man som hävdade att han var kvinna knasig. Nu är det du, om du vägrar att kalla denne man kvinna, som är sjuk. Du lider av ”transfobi” och är med stor sannolikhet också en elak och dålig människa.

Hur många transpersoner finns det egentligen i Sverige? Förmodligen finns det fler idag än någonsin, men fortfarande rör det sig om ett litet antal. Hur rimligt är det att denna grupp ska bestämma hur vi andra ska prata?

Prostatacancer är något som drabbar män. Och kvinnor blir gravida och föder barn. Sådana fakta påverkas inte av att en och annan kvinna vill ”identifiera” sig som man eller att en och annan man vill ”identifiera” sig som kvinna.

Ja, många kvinnor är oroliga inför en förlossning. Det är en helt korrekt mening. Finns ingen som helst anledning att ta bort ordet kvinna. Män föder inte barn. Jag skiter fullständigt i hur kränkt någon blir av denna självklarhet. Jag vägrar att spela galen. Jag tänker fortsätta att beskriva verkligheten så som den är.

De som förespråkar sådana här ”progressiva” reformer menar att man ”respekterar” en transperson när man omtalar honom eller henne efter det kön som han eller hon tror sig tillhöra. Jag håller inte med. Jag anser att jag blir kränkt när jag, i strid mot mitt förnuft och mitt samvete, mer eller mindre tvingas, att låtsas att det till exempel är en kvinna jag har framför mig när det i själva verket är en man.

Jag tvingas – under hot om bli uthängd, sparkad från jobbet etc – hyckla och spela med i ett spel som jag inte vill vara med i, och som jag uppfattar som absurt och oförnuftigt. Det är att likna vad människor tvingas uppleva i diktaturer eller i religionsstyrda samhällen.

Det klassiska uppslagsverket Nordisk familjebok definierar en kvinna som en ”vuxen människa af honkön”. Det är en definition som står sig än. Inget har förändrats i människans biologi sedan dess.

BILD: Adam och Evas första kyss. Målning av den spanske konstnären Salvador Viniegra y Lasso de la Vega (1891).

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie) eller bli månadsgivare på Patreon.

Mohamed Omar/Eddie Råbock finns på FacebookVKGABMeweTwitter och Instagram

Mohamed Omar