BITTE ASSARMO: Råttproblem beror främst på hyresgästerna

En familj i Hässleholmen i Borås har haft problem med råttor i sin lägenhet, rapporterar Hyresgästföreningens branschorgan Hem & Hyra.

De vinklar artikeln som om detta är hyresvärdens fel, och som om ingen bryr sig om de boende i Hässleholmen. Men bakom artikeln finns en verklighet som Hyresgästföreningen antingen inte känner till, eller inte vill berätta om.

Hässleholmen är ett av landets värsta problemområden. Redan 2014 slog en man från Brämhult larm om ”Grovsopor som dumpas vid avfallskärlen istället för att fraktas till en återvinningsstation och soppåsar som bara ställs på marken” utanför hans barns förskola. Områdeschefen för Hässleholmen på AB Bostäder berättade då att personalen dagligen tvingas ”ägna två timmar att städa bort avfall och frakta bort grovsopor som ställts vid avfallskärlen på Hässleholmen”. Bostadsbolaget får sedan dessutom betala för att frakta bort hyresgästernas grovsopor till avfallsstationen när de boende kan göra det gratis.

Områdeschefen sa också att man skulle upprepa den utförliga information hyresgästerna redan fått, men det är uppenbarligen ingenting som de boende i Hässleholmen har tagit till sig. Fem år senare, 2019, rapporterade nämligen Sveriges Radio att bostadsbolagets arbetsbörda ökats ytterligare och att man då lade 40 timmar per vecka – en heltidstjänst – enbart på att städa upp efter ohygieniska och slarviga hyresgäster.

Nu rapporterar alltså Hyresgästföreningen om råttinvasionen i Hässleholmen som om bostadsbolaget brustit i tillsyn och skötsel av området. Hyresgästen Abdirisaq Muse målar upp en bild av att han inte fått någon respons från hyresvärden trots att hans barn inte vågat sova eftersom det sprungit råttor på golvet.

Hem & Hyra frågar inte Abdirisaq Muse om hans egna soprutiner, eller om hur han ser på att så många i hans område slänger sina sopor hur som helst. Och det frågar de heller inte de övriga tio hyresgästerna de intervjuar. Istället frågar de hur distriktschefen på bostadsbolaget ser på att hyresgästerna anser att de inte ”agerat i tid”.

Distriktschefen svarar sakligt på den insinuanta frågan och förklarar att de agerat på alla anmälningar de fått och inte heller nekat några åtgärder. Och man behöver inte ha så många grå celler intakta för att förstå att han säger sanningen, för vilken hyresvärd vill ha skadedjur i sina fastigheter?

Om man ska vara helt ärlig kan man dessutom fråga sig vilken hyresvärd som vill ha hyresgäster som ställer sina sopor utomhus och struntar i de gällande reglerna. Men det är förstås en fråga som Hyresgästföreningen inte vill ta i. Annars kunde de ha ställt frågan hur det kommer sig att AB Bostäder är så tålmodiga att de låter misskötsamma hyresgäster bo kvar år efter år.

Hyresgästföreningen har sin egen agenda – de vill få fler medlemmar och behöver därför framställa sig själva som ett slags riddare mot elaka hyresvärdar. Det är ändå trist att de inte kan tala klarspråk om råttproblemet i Hässleholmen. Det är ju ett vedertaget faktum att råttor gärna håller sig i närheten av människor, och att de blir synnerligen ivriga om dessa människor dessutom ställer ut sina matrester och andra sopor så att de kan festa på dem.

När det rapporteras om råttproblem i områden som exempelvis Stockholms innerstad tvekar man inte att skriva ut just detta – att det är vi människor som drar till oss råttor genom vårt beteende. Men i fallet Hässleholmen handlar det om ”utsatta”, främst invandrare, och som i så många andra sammanhang ska de fritas från eget ansvar. Det är inte bra för någon, allra minst för dem själva för hur ska de någonsin få bukt med råttproblemet om de inte inser sin egen roll i det? Om hyresgästerna i Hässleholmen ska slippa råttorna vill det till att de börjar sköta sin sophantering bättre, det är den enkla sanningen.

Bitte Assarmo