HITTAT PÅ NÄTET: Eric Lemming erövrar Sveriges första olympiska guldmedalj

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Den 26 april 1906 erövrar Eric Lemming Sveriges första olympiska guldmedalj.

Eric Lemming (1880-1930) var en mångkunnig friidrottare som under sin karriär blev svensk mästare i grenarna stavhopp, kula, diskus, slägga och spjut. Han vann dessutom medaljer i höjdhopp, längdhopp och tresteg. Hans bästa gren var otvivelaktigt spjutkastning där han ståtar med tre guld från olympiska spel (i varianterna ”fri stil”, ”bästa hand” och ”modern stil”), ännu ett guld från de Extra olympiska spelen i Aten 1906 och därutöver tio SM-guld.

År 1908 blev ett gyllene år för Lemming då han erövrade två olympiska guldmedaljer och i SM-tävlingar vann guld i alla kastgrenarna; kula, diskus, slägga och spjut.

Utdrag ur Oscar II och hans tid. En bokfilm av Erik Lindorm (1936):

Lemming slår världsrekord i spjut.

Athen, torsdag 26 april. Svenskarna ha i dag åter haft en vacker dag. I spjutkastning blefvo fyra svenskar främst. Efter dem kommo en finne och en norrman. Svensken Lemming kastade utomordentligt och blef en gunstling hos publiken, som varmt applåderade honom. Han gjorde ett kast på 53,90 och slog därmed det förutvarande världsrekordet, hvilket för öfrigt var hans eget. När efter svenskarnas seger tre blågula flaggor på en gång hissades på Stadion utbröto åskådarna i väldigt bifall och svenskarna hälsade de sinas framgång med entusiastiska hurrarop.

Fortsätt läsa här

Redaktionen