HITTAT PÅ NÄTET: Ernst Josephson föds 16 april 1851

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Ernst Josephson (1851-1906) var konstnär, målare och poet. Han föddes i Stockholm i ett judiskt borgarhem. Vid 16 års ålder började han på Konstakademien, där han studerade 1869-76. Därefter följde studier i bland annat Paris och Nederländerna. Redan som tjugoåring deklarerade han i ett berömt uttalande: ”Jag ska bli Sveriges Rembrandt eller dö”.

Ett av Ernst Josephsons berömdaste verk ”Näcken” (1882) finns på Nationalmuseum.

Utdrag ur Konsten i Sverige av Carl G. Laurin (1915):

Näcken har konstnären på ett mera harmoniskt sätt och kanske vackrare lyckats sammansmälta figuren och landskapet. Näcken spelar i den ljusa sommarnatten. Strömkarlen, den tavla, där konstnären på ett mera smärtfyllt sätt velat uttrycka naturens suckan, är målad på ljusa dagen, och det ligger i själva kroppshållningen någonting stelare och kantigare.

Fortsätt läsa här

Redaktionen