BITTE ASSARMO: Shit on it! Paul Ritter är död

Ibland stöter man på en skådespelare som har det där lilla extra, det där som skapar magi. En sådan skådespelare var Paul Ritter. Ett komiskt geni, som han visade med bravur i den brittiska komediserien Friday Night Dinner och en karaktärsskådespelare av rang.

Den 5 april dog han i sviterna av en hjärntumör, 54 år gammal.

Första gången jag såg Friday Night Dinner på TV var det av en ren slump. Jag satt och zappade mellan kanalerna för att se om det överhuvudtaget fanns något att titta på när jag plötsligt snubblade över en kolerisk karl som som slafsade i sig ketchup med fingrarna och bemötte sin omgivning med ett uppretat ”Shit on it!” så snart något gick honom emot. Det var mitt första möte med Paul Ritter – men definitivt inte mitt sista.

Friday Night Dinner är en av de bästa komediserier som producerats i England på många år. Handlingen kretsar kring familjen Goodman – mamma Jackie, Martin och de två utflugna sönerna Adam och Jonathan – och utspelar sig på fredagskvällarna då sönerna besöker föräldrahemmet för att äta traditionell judisk middag. Dialogen är sylvass, humorn bisarr och personkemin mellan skådespelarna klockren. Men av alla familjemedlemmarna är det ändå Paul Ritter som framkallat de mest hysteriska skrattsalvorna.

Halvdöv, excentrisk och världsfrånvänd så det skriker om det rör han till livet för sig själv och alla andra, och kryddar röran med argsinta utbrott. I Martin Goodmans värld är det helt naturligt att fnysa åt internet men hoppa jämfota av glädje över en miniräknare från 1975, att äta köttkonserver som gick ut för 20 år sedan och att hålla ett begravningstal där han i detalj berättar för de sörjande om den dödes analkörtlar. Låter det vansinnigt? Det är bara förnamnet, som man brukar säga.

Men Paul Ritter var som sagt inte bara ett komiskt geni utan också en fantastisk karaktärsskådespelare. Han har medverkat i flera filmer, såsom Harry Potter och halvblodsprinsen, och en mängd lysande brittiska TV-produktioner, bland annat Ett fall för Vera, miniserien Hidden, Kalla fötter och Belgravia.

En av hans starkaste roller är den som Anatoly Dyatlov i HBO-serien Chernobyl. Anatoly Dyatlov var en av chefsingenjörerna på kärnkraftverket i Tjernobyl och den som övervakade det säkerhetstest i reaktor fyra som ledde till olyckan. Paul Ritter gör ett ruggigt bra porträtt av en man som in i det sista vägrade att ta ansvar för sin del i historiens värsta kärnkraftsolycka.

Nu är Paul Ritter död. Det blir inga fler galna fredagskvällar hemma hos familjen Goodman, inga fler briljanta porträtt som det i Chernobyl. Det känns tomt och ledsamt ja, för jäkligt helt enkelt. Shit on it! som Martin Goodman skulle ha sagt.

BILD: Paul Ritter i rollen som Anatoly Dyatlov i teveserien Chernobyl (2019).

Bitte Assarmo