HITTAT PÅ NÄTET: Hämmade kristendomen vetenskapens utveckling i väst?

I en ny video på YouTube-kanalen MythVision (9/4 2021) intervjuas historikern Richard Carrier om hur romarrikets kristnande påverkade vetenskapens utveckling. Carrier, som är ateist, hävdar att kristnandet hämmade vetenskapens utveckling i väst.

Richard Carrier argumenterar för uppfattningen i boken Science Education in the Early Roman Empire (2016).

År 2008 avlade Richard Carrier sin doktorsexamen i Antikens historia vid Columbia University med avhandlingen Attitudes Toward the Natural Philosopher in the Early Roman Empire.

Carrier är mest känd för att förespråka den kontroversiella uppfattningen att Jesus sannolikt inte har existerat som historisk person.

YouTube-kanalen Myth Vision leds av Derek Lambert, en före detta kristen fundamentalist som intervjuar både seriösa forskare och oseriösa, oskolade tänkare. Kanalen har på senare tid blivit allt mer seriös och haft fler välrenommerade forskare som gäster, till exempel John J. Collins, professor i Gamla testamentets exegetik vid Yale.

Se videon:

Redaktionen