BITTE ASSARMO: SVT:s uppdrag är att förmedla regimens ”sanning”

Förtroendet för regeringen ökar, konstaterar SVT efter den senaste Novusundersökningen, och för vissa ministrar går det riktigt bra. Rubriken lyder: ”Förtroendet för Lena Hallengren (S) rusar i kölvattnet av pandemin”.

Fan tro’t. Vem jag än pratar med, vare sig det är i verkliga livet eller i mina flöden på sociala medier, så möts jag av en enorm misstro mot regeringen i allmänhet och, faktiskt, mot Lena Hallengren i synnerhet. Och då pratar jag absolut inte bara om mina vänner bland de oppositionella. Jag har både socialdemokrater och vänsterpartister i min vänkrets och än har jag verkligen inte hört någon av dem hylla Lena Hallengren. Om något så suckar de och skakar på huvudet när de pratar om vilken slät figur hon, och övriga ministrar, gör på de alltmer meningslösa och patetiska presskonferenserna.

Men nu gör förstås inte SVT sina undersökningar på bred front, utan tvärtom i små, och kan man anta, noggrant utvalda grupper. I regim-TV:s uppdrag ligger ju trots allt att förmedla den ”sanning” som regimen förespråkar, hur osann denna än må vara. Genom att göra det hoppas och tror man att man ska kunna påverka människor att börja tänka ”rätt” (det vill säga, socialdemokratiskt), så att kritik av regimen framstår som grundlöst hat.

Anledningen till att Lena Hallengren plötsligt blivit så poppis är, enligt SVT:s kommentator Mats Knutsson, att hon ”inte har gjort bort sig”. Samtidigt, säger han, tycker många väljare att hon gör ”ett bra jobb” som rentav skulle kunna leda till att hon kan bli en ”möjlig efterträdare” den dag då Stefan Löfven avgår.

Ack, nog är socialdemokratin himla fantastisk ändå! Allt som krävs för att bli påtänkt som partiledare är att man inte gör bort sig, och att några tycker man gör ett bra jobb. Inte undra på att det är så illa ställt med regeringens kompetens.

En annan minister som åtnjuter mycket högt förtroende är – wait for it… Morgan Johansson. Jodå, allas vår Mållgan har, efter en nedgång i popularitet i slutet av 2020, seglat upp till toppskiktet igen. Mats Knutson kommenterar detta så här:

Nedgången kan ha varit kopplad till ministrarnas julshoppande, men den här diskussionen har ju nu helt försvunnit ur den politiska debatten. Samtidigt är Morgan Johansson ansvarig för två politikområden som är i ständigt fokus för den politiska debatten.

Han uppfattas sannolikt också stå för en tydlig ideologisk linje, vilket bygger förtroende i väljargrupper som sympatiserar med regeringens politik.

I väljargrupper som sympatiserar med regeringens politik, ja. I andra grupper är Morgan Johanssons förtroendekapital mer eller mindre raserat. Så hur ska man förstå detta resultat? Har SVT medvetet valt att skicka ut sin enkät till regeringstrogna?

När man kallar sig ”opartisk” public service och presenterar resultatet av en så här snäv undersökning som representativ bland medborgarna i stort, är det ingenting annat än ett brott mot uppdraget. Rubriken är med andra ord rejält missvisande och borde genast ersättas med följande:

Vissa trogna socialdemokratiska väljares förtroende för Lena Hallengren rusar, vad andra tycker och tänker bryr vi oss inte om.

Fotnot: Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 044 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 11 – 17 mars 2021. Bortsett från partiledarna som samtliga respondenter har tagit ställning till, har 524 respektive 520 respondenter tagit ställning till hälften av ministrarna vardera. Deltagarfrekvensen var 59%

Källa: SVT

Bitte Assarmo