HITTAT PÅ NÄTET: Erik XIV begravs

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Den 1 april 1577 begravs Erik XIV i Västerås domkyrka. Erik XIV (1533-1577) var Sveriges kung mellan 1560 och 1568. Han avsattes av sin bror som sedan regerade under namnet Johan III. Efter avsättningen höll Eriks bror honom fången, men beordrade troligen till sist att han skulle dödas genom förgiftning.

Utdrag ur Grimbergs Svenska folkets underbara historia:

Mycket har skrivits i frågan, om Erik XIV dött en naturlig död eller blivit förgiven. Enligt sägnen skall han ha fått det dödande giftet i en ärtsoppa. Ett betydelsefullt vittnesbörd utgör Karl IX:s uttalande vid den rättegång, som på 1605 års riksdag anställdes mot riksrådet Hogenskild Bielke. Om honom påstod Karl inför de samlade ständerna, att han alltid stämplat för att ”utrota konung Gustavs avföda, såsom han först begynte på konung Erik, om vilken han rådslag gav, att han uti sitt fängelse skulle förgivas, som ock skedde, vilket är ohörligt, att en potentat, som haver mist land och rike och var tagen till en fånge och sätter innanför tre eller fyra lås, skulle så ynkeligen komma om halsen”.

Fortsätt läsa här

Redaktionen