PATRIK ENGELLAU: Hoten mot Sverige

Det är genant att erkänna att jag värderar livet så lågt att jag söndagen den 21 mars ägnade 45 minuter åt att titta på SvT:s nyhetsprogram Agenda. Det finns ändå så mycket högklassigt material att se. Det stod till slut och vägde mellan Clint Eastwood-filmen Pale Rider från 1985 och Agenda. Till slut valde jag Agenda eftersom jag aldrig får ut något intressant ur detta högrankade prestigeprogram och tyckte jag borde ge SvT ytterligare en chans i stället för att bara gnälla.

Ännu lumpnare av mig än att se Agenda är kanske att jag genom att skriva detta slösar på läsarnas tid men jag har faktiskt ett budskap som är att man kan återvinna värdefull tid genom att sluta se Agenda.

Ett inslag handlade om Sveriges säkerhet. Säkerhetspolisens chef Klas Friberg var gäst i studion. ”Säkerhetshotet mot Sverige ökar”, inledde programledaren. ”Enligt Säpo handlar det bland annat om extremism, ökad polarisering och om länder som trappar upp sina påverkansförsök.” I en nysläppt rapport hade Säpo talat om ett ”allvarligt läge”. Vad menas med det? undrade programledaren.

”Vi ser ju att hoten mot Sverige ökar och vi bedömer att de kommer att fortsätta att öka och det gäller den våldsbejakande extremismen och det gäller främmande makt”, svarar Friberg. ”I grunden naggar det på våran demokrati i Sverige.” Programledare säger att det står i rapporten att Kina och Ryssland försöker påverka svenskt beslutsfattande. Finns det exempel på att de försöker påverka svenska politiker?

”Vi ser att hotbilden och agerandet från de här båda nämnda staterna har blivit både breddat och mer komplext. Det rör vår grundlag och vår ekonomi och vår suveränitet.” Hur ser den påverkan ut? frågar programledaren. ”Ja, man tar kontakt med ledamöter både på lokal, regional och nationell nivå från olika partier och där man försöker föra fram och vinna olika typer av argument. Ofta är ju argumenten av den arten att man vill framhäva den egna regimen som den bästa. Och det är ju ofta så att den här påverkan är laglig, den är inte olaglig, men den är ju väldigt djup och väldigt komplex.

Därmed var frågan om utländsk påverkan utredd och klar. Svenska folket hade fått så mycket förklaring som det behöver. Man får själv fantisera ihop den komplexa hotbilden. Det låter som att exempelvis en servitör på en Kinakrog i Tranås får en ledamot av kommunalfullmäktige som gäst och föreslår den läckra rätten Pekinganka, Xi Jinpings favorit, och att Säpo får nys om denna potentiellt hotfulla påverkansoperation. Kanske har det inträffat ännu mer skrämmande incidenter men dem får man inte heller veta något om. Själv drog jag slutsatsen att det inte var så mycket med det breddade och alltmer komplexa hotet från utlandet. Fejk news, antagligen. Ökande hot från ondskefulla stater är misstänkt likt krav på större anslag till de berörda myndigheterna.

Sedan tog programledaren upp en annan fråga, nämligen att statsminister Löfven nyligen sagt att demokratin i Sverige skulle stå på spel om moderaterna till nästa val får ihop det med sverigedemokraterna. Var det ett säkerhetshot som Säpo utredde? ”Ser Säpo en risk för att Sverige redan inför nästa val kommer att slå in på en odemokratisk väg?”

Svaret på den frågan behövde man inte se programmet för att tänka ut. Vilken Säpobyråkrat skulle i teve erkänna att han utredde om Jimmie Åkesson hotade demokratin? Åkesson kan ju hamna i regeringen inom kort och bli byråkratens chef. Friberg sa att han inte var åsiktspolis. Då fiskade programledaren om han kunde få Säpochefen att ifrågasätta Löfvens omdöme men det gick inte. Friberg slingrade sig och sa att han inte hade några synpunkter på ”vad som sägs mellan våra riksdagspartier”.

Här var en ny missad poäng. Löfven hade ju i mycket tydliga ordalag och med emfas – inslaget visades i Agenda; ”sätter man sig i det där sällskapet då tar man en rejäl risk” hade Löfven sagt – förklarat att sverigedemokraterna är ett allvarligt hot mot demokratin. Tittarna tycker nog som jag att statsministrar ska tas på orden och därför hade det varit intressant att höra Säpochefens uppfattning. Tar säkerhetspolisen statsministern på allvar och undersöker sverigedemokraterna eller skrattar poliserna bara åt regeringschefen?

Friberg återvände till sin grundläggande oro som är ”lagliga påverkanskampanjer som är besvärande eftersom de ökar polariseringen”. Men vad dessa kampanjer är och på vilket sätt de besvärar fick tittarna inte veta. Det hade varit bättre använd tid att se Clintan i Pale Rider (bilden).

Patrik Engellau