HITTAT PÅ NÄTET: Operasångerskan Amalia Riégo föds 26 mars 1850

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Den 26 mars 1850 föds operasångerskan Amalia Riégo (d. 1926) i Karlskrona. Hon var dotter till den spanske cirkusdirektören och lindansaren John Riégo och syster till skådespelaren John Riégo.

Amalia Riégo studerade sång för Jenny Lind och Isak Albert Berg. Hon scendebuterade 1872 på Operan, där hon var engagerad under flera år. Hon flyttade i slutet av 1880-talet till Paris och efter några år därifrån till New York. Bland hennes roller fanns Donna Anna i ”Don Juan”, Valentine i ”Hugenotterna”, Den bergtagna och Alice i ”Robert”.

Utdrag ur boken Vid skrifbordet och bakom ridån. Minnen från flydda teatertider av Frans Hedberg (1908):

Nyinstuderingarna började redan i september med ”Kärleksdrycken”, ”Villars dragoner” och ”Den vilseförda”. I ”Kärleksdrycken” uppträdde Carolina Östberg som Adina och Arvid ödmann som Nemorino, i ”Villars dragoner” Anna Strandberg som Rose Friquet och i ”Den vilseförda” Hedvig Willman som Violetta emot den unga sångaren Westberg, som utförde Alfredos roll på italienska språket. Mot kalenderårets slut fortsattes de med ”Kronjuvelerna”, i hvilken Olefine Moe återgaf Katarinas roll, och på nyåret med »Afrikanskan», då Amalia Riego uppträdde som Selika, samt af-slutades i april och maj med ”Advokaten Pathelin” och ”Lalla Rook”. Den glada Foroniska opera-comiquen gafs de första gångerna tillsammans med en balett, ”Ett äfventyr i Skottland”, af Theodore Marckhl, och första gången till förmån för dansösen Ida Berger, som vid Palinska husets brand året förut kastade sig ned från ett vindsfönster för att rädda lifvet och skadade sig mycket illa, men likväl nu ett halft år därefter kunde på nytt uppträda som herdegosse i baletten.

Frans Hedberg (1828-1908) var författare och skådespelare.

Läs hela boken här

Redaktionen